ua en ru

"Дні України у Великобританії" відвідали понад 110 тисяч жителів і гостей Лондона

"Дні України у Великобританії" завершилися 19 жовтня - барвистим етно-ярмарком і гала-концертом у парку Potters Field на березі Темзи, біля знаменитого Tower Bridge. Фестиваль зібрав понад 110 тис. гостей. У благодійному фонді Firtash Foundation впевнені, що проект продовжиться.

"Дні України в Великобританії" закінчились 19 жовтня - барвистим етно-ярмарком і гала-концертом у парку Potters Field на березі Темзи, біля знаменитого Tower Bridge. В останній день фестивалю гості етно-фестивалю поринули в атмосферу української слободи з ярмарком, традиційними козацькими розвагами та кухнею.

«Україна дуже цікава для кожного європейця, і в першу чергу я хочу сказати вам велике спасибі за те, що ви прийшли і підтримали нас сьогодні», - звернулася зі сцени до учасників фестивалю Лада Фірташ, керівник благодійного фонду Firtash Foundation, організатора "Днів України у Великобританії".

Фотогалерея: Етно-фестиваль на Днях України в Великобританії

За оцінками Стівена Корнфорда (Stephen Cornford), керуючого директора Potters Fields Park Management Trust, етно-фестиваль на березі Темзи відвідало близько 40-45 тисяч жителів Лондона. Загалом усі заходи, що відбулися в рамках «Днів України», побачили близько 110-120 тисяч мешканців і гостей Лондона.

Олег Скрипка, один з ключових хедлайнерів фестивалю сказав, що «більш масшабного фестивалю в Європі, який просуває Україну як країну і розкриває українську душу він не бачив» і те, що зроблено «унікально, оскільки змушує українців пишатися своєю країною».

На великій сцені Potters Fields виступили такі відомі українські колективи як групи «Астарта» і «Фолькнери», автентичний колектив «Кросна», а також класиків української рок-сцени Kozak System та Тарас Чубай. Фінальним акордом фестивалю став виступ культової української групи «Воплі Відоплясова» та етно-колективу «Ле Гранд Оркестр» на чолі з Олегом Скрипкою, під пісні яких не зміг встояти ніхто.

Нагадаємо, фестиваль «Дні України у Великобританії» проходив з 17 по 19 жовтня в Лондоні. Протягом трьох днів відомі українські художники, артисти, музиканти, дизайнери та найкращі народні майстри продемонстрували мешканцям та гостям Туманного Альбіону весь колорит України: її мистецтво, класичну, і сучасну етнічну музику, моду, літературу, кухню і народні ремесла. За попередніми оцінками організаторів, фестиваль повинно було відвідати понад 100 тисяч жителів і гостей Британської столиці. Однак якісна кампанія, проведена в англійських медіа призвела до ажіотажу - на деяких заходах, таких як покази мод прийшло в півтора рази більше людей, ніж планувалося.

Фестиваль мав ряд особливостей, які значно відрізняли від фестивалів проведеними іншими країнами в Лондоні. По-перше, в перший день фестивалю, 17 жовтня, з нагоди старту «Днів України у Великобританії», Голові Ради Group DF Дмитру Фірташу та керівнику благодійного фонду Firtash Foundation Ладі Фірташ надали честь урочисто відкрити торги на одній з найбільших фінансових майданчиків Європи - Лондонській торговельній біржі. Після цього в Британському Парламенті, в одному з найкрасивіших залів - Черчілль-Холі, відбулося офіційне відкриття «Днів України у Великобританії» за участю українських і британських державних діячів, громадських і бізнес-лідерів, таких як спікер Палати громад Великобританії Джон Беркоу (John Simon Bercow), голова парламентської групи у зв'язках з Україною Джон Віттінгдейл (John Whittingdale), голова Британсько-українського товариства Лорд Ризби (Lord Risby), віце-прем'єр України Костянтин Грищенко, перший Президент України Леонід Кравчук, екс-прем'єр-міністр Євген Марчук, Посол України у Великобританії Володимир Хандогій, бізнесмени Віктор Пінчук, Вадим Новинський, Сергій Тарута, Григорій та Ігор Суркіси та інші представники українського бізнесу.

Ввечері фестиваль продовжився гала-прийомом в Музеї природознавства, де на представників політичної та ділової еліти Великобританії та України чекала насичена концертна програма. Композитор Мирослав Скорик разом з оркестром виконали відомі твори: «Мелодію» і «Щедрик», а бас Сергій Магера підкорив усіх присутніх виконанням української пісні «Дивлюсь я на небо». Крім того, гості насолоджувалися грою скрипаля-віртуоза Олександра Божика, а також арт-перфомансом «Осінь така мила» Зінаїди Ліхачової та поданням визнаних артистів балету Івана Путрова і Тетяни Лезової. Кульмінацією вечора став виступ Олега Скрипки і «Ле Гранд Оркестру».

У другий день, 18 жовтня, фестиваль продовжився серією культурних подій. Так, у стінах престижній Лондонській бібліотеки зібралися представники британського академічного співтовариства на літературний вечір "Від Шевченка до Забужко". Гостей чекала захоплююча бесіда про українську літературу між Рорі Фінніном, керівником курсу україністики в університеті Кембриджу, і Оксаною Забужко, відомою українською письменницею. Кульмінацією вечора став арт-перфоманс сестер Тельнюк та Оксани Забужко, який поєднав поезію Забужко та потужні голоси сестер у супроводі трьох віолончелей.

І нарешті в Saatchi Gallery - престижній лондонській галереї сучасного мистецтва - відкрилася виставка творів 25 українських художників. На експозиції було представлено живопис, інсталяції та скульптури двох поколінь українських художників: Назар Білик, Матвій Вайсберг, Артем Волокітін, Ігор Гусєв, Олександр Животков, Олексій Золотарьов, Жанна Кадирова, Павло Керестей, Олександр Клименко, Анатолій Криволап, Павло Маков, Максим Мамсіков, Микола Маценко, Роман Мінін, Вінні Реунов, Олександр Ройтбурд, Степан Рябченко, Арсен Савадов, Олексій Сай, Віктор Сидоренко, Тіберій Сільваші, Марина Скугарєва, Юрій Соломко, Олег Тістол, Василь Цаголов.

У той же вечір відбувся показ мод українських дизайнерів. Британська публіка зустріла оваціями колекції Лілії Літковської, Світлани Бевзи, Лілії Пустовіт, тандему Каменська-Кононова, а також перфоманс Зінаїди Ліхачової, ще раз підтвердивши, що українська мода вже інтегрована в європейську моду і є її невід'ємною частиною.

Триденний культурний фестиваль «Дні України у Великобританії» закінчився, але організатор, благодійний фонд Firtash Foundation, запевняє, що на європейську публіку чекає розвиток свята..

Firtash Foundation - приватний благодійний фонд, заснований Дмитром та Ладою Фірташ. Головна мета Фонду - довгострокова системна підтримка освіти і культури в Україні, підвищення творчого та інтелектуального потенціалу української молоді. Пріоритетні напрями Фонду - підтримка талановитої, цілеспрямованої української молоді з активною життєвою позицією, сприяння вивченню української мови, історії та культури України в Західній Європі та підтримка української культури, збереження та відродження національної, культурної та духовної спадщини. Одним із найвідоміших проектів Фонду є Програма україністики у Кембриджському Університеті, яка надає можливість вивчати українську мову, історію, культуру, літературу і кінематограф іноземним студентам.

Group DF - диверсифікована міжнародна група компаній, бізнес якої представлений в 11 країнах Європи і Азії. Основні напрями діяльності Групи - азотний, титановий, газовий і банківський бізнес. Group DF - один з найбільших інвесторів в хімічну промисловість та енергетику на території Східної Європи. Також група розвиває активи в сферах сільського господарства, медіа, виробництва кальцинованої соди, енергетичної інфраструктури і нерухомості. Прагнучи бути прозорою і зрозумілою для фінансових інститутів і ринків капіталу, Група впроваджує міжнародні стандарти корпоративного управління. Загальна чисельність співробітників групи - більше 100 000 тисяч. Засновником і власником Group DF є відомий український інвестор Дмитро Фірташ.