ua en ru

"Дніпроенерго" усуває наслідки позаштатної ситуації на насосній станції Запорізької ТЕС

ПАТ "Дніпроенерго" проводить відновлювальні заходи на Запорізькій ТЕС. Про це повідомляє прес-служба компанії.
Робота станції була зупинена 20 грудня о 17:36 у зв'язку з позаштатною ситуацією без важких наслідків для прилеглої території.
Для координації робіт з ліквідації наслідків аварії, що призвела за собою остановку енергоблоків №2 і №4 Запорізької ТЕС, розгорнуто оперативний штаб на чолі з генеральним директором ВАТ "Дніпроенерго" Романом Сердюковим за участю МНС і керівництва області. За попередньою інформацією, через високий ступінь зносу обладнання стався порив на напірному циркуляційному водоводі теплової електростанції. Це призвело до розмиву котловану берегової насосної станції і відключення циркуляційних насосів, що подають воду в конденсатори енергоблоків. Припинення роботи насосів спричинило за собою зупинку енергоблоків №2 і №4 Запорізької ТЕС, які працювали на той момент на станції.
Втрати електроенергії в Об'єднаній енергосистемі України через зупинки енергоблоків ЗаТЕС були компенсовані підняттям навантаження на двох енергоблоках Криворізької ТЕС ВАТ "Дніпроенерго".
"На ліквідацію наслідків події оперативно були направлені аварійні бригади, з усіх станцій генкомпанії залучена техніка, - повідомив Сердюков. - Ми виїхали на місце події відразу, як тільки про неї дізналися. Ремонтні бригади працювали всю ніч, забезпечуючи підступи до котловану. Належить оцінити обсяг нанесеного обладнання збитку і визначити терміни ліквідації наслідків аварії і відновлення роботи станції".
За словами Сердюкова, працююче протягом 40 років обладнання зношене на 80-90%, тому з кожним роком ймовірність виникнення аварій зростає.
ПАТ "Дніпроенерго" - одна з найбільших енергогенеруючих компаній України. Власником 50%+1 акція є НАК "Енергетична компанія України", 47,55% - ДТЕК, інших - міноритарні акціонери. До складу компанії входять три ТЕС - Запорізька, Криворізька і Придніпровська - загальною встановленою потужністю 8185 МВт, що становить 26,1% загальної встановленої потужності електростанцій України.