ua en ru

"Дельта Банк" продав частину заборгованості колишніх позичальників "Сведбанку" і "Укрпромбанку" на 650 млн грн "Альфа-банку"

"Дельта Банк" продав частину заборгованості колишніх позичальників "Сведбанку" і "Укрпромбанку" на суму 650 млн грн "Альфа-банку", повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Вчора ряд колишніх позичальників-фізосіб "Сведбанку" отримали повідомлення про переведення їх заборгованості. Увечері в обох банках виданню підтвердили цю інформацію. "Так, дійсно, "Дельта Банк" продав частину свого роздрібного портфелю "Альфа-банку". Дана угода є частиною бізнес-стратегії, яку "Дельта Банк" реалізує в напрямку покупки-продажу кредитних портфелів. Решта інформації є конфіденційною", - заявила глава ради директорів "Дельта Банку" Олена Попова. У прес-службі "Альфа-банку" зазначили, що сума придбаної заборгованості становить 650 млн грн: "Портфель складається з міксу кредитів, що раніше належали різним банкам. У портфель входять позики у валюті на покупку житла і автомобілів".

Нагадаємо, що минулого року "Сведбанк" заявив про вихід з роздрібного бізнесу в Україні. Він перестав приймати на обслуговування нових клієнтів - фізичних осіб - і почав закривати відділення. Восени установа оголосила тендер на продаж портфеля кредитів населення, забезпечених заставою, - іпотечних позик і автокредитів. В кінці травня в банку заявили, що переможцем тендеру став "Дельта Банк", до якого і перейшли клієнти установи. Тендер на продаж "поганих" кредитів "Сведбанку" ще не закінчено. Крім того, в грудні минулого року "Дельта Банк" купив портфель іпотечних кредитів "Укрсиббанку", а два роки тому отримав на баланс клієнтів ліквідованого "Укрпромбанку".

Такий швидкий перепродаж "Дельта Банком" портфеля позичальників "Сведбанку" - досить дивна угода. "Можливо, "Альфа-банк" не встиг подати документи на участь в тендері "Сведбанку" або не бачив тоді потреби в цьому. Тому "Дельта Банку" вдалося зробити такий арбітраж", - припустив генеральний директор "Платинум банку" Грег Краснов. "Дельта Банк купив оптом портфель більше 2 млрд грн, а продав - 650 млн грн. Він міг непогано заробити на такій угоді", - вважає екс-голова правління "ОТП банку" Дмитро Зінков. На пряме запитання видання, чому "Дельта Банк" так швидко позбувся позичальників "Сведбанку", його співвласник Микола Лагун (70% акцій) відповів: "Ми зафіксували частину прибутку". Джерело на банківському ринку, знайоме з деталями угоди, стверджує, що Лагун купив у "Сведбанку" кредити за 50% від номіналу, а продав за 60%.

Однак і для "Альфа-банку" така угода досить вигідна. "Для установи - це дуже хороший бізнес. Одержаний портфель, який пройшов кризу і продовжує обслуговуватися, - пояснює Дмитро Зінков. - Зауважте, до кризи банки здійснювали подібні операції - сек'юритизацію портфелів (провели "Приватбанк" і "Укргазбанк"). На такі угоди утворювалася черга, і вони продавалися зовсім не з таким дисконтом. Тому майбутній дохід "Альфа-банку" очевидний".

Втім, купувати настільки прибуткові портфелі здатні одиниці. "Багато банків не беруть участь в таких угодах, тому що у них відсутній довгий ресурс. Зараз довгий ресурс - це тільки капітал, тому що основна база фондування - депозити, є короткими грошима, строком до року. При цьому установа повинна дотримуватися балансових нормативів ведення угод", - сказав Грег Краснов.

Позбутися ж купленого бізнесу Миколу Лагуна змушує відсутність "живого" ресурсу. "Зараз гривні дуже мало, і її можна вкладати в інші, активи, які більш обертаються", - зазначив голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. Сам Лагун повідомляв виданню, що бере участь в тендері на покупку одного великого банку. Експерти вважають, що напередодні операції йому і знадобився ресурс.

Нагадаємо, "Сведбанк" 25 травня 2012 р. здійснив операцію з продажу прав вимог за поточним роздрібним портфелем на користь "Дельта Банку".