ua en ru

Мітинг опозиції під Київрадою закінчився

Мітинг під Київрадою закінчився. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна. Нагадаємо, сьогодні опозиція і влада зібрали під Київрадою своїх прихильників. Одні мітингували на підтримку проведення засідання, інші - проти.

Мітинг під Київрадою закінчився. Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

Мітингувальники розійшлися, а також територію біля будівлі залишили бійці "Беркута". На даний момент біля будівлі знаходиться близько 30 міліціонерів, які охороняють правопорядок і все ще не пропускають журналістів до Київради.

Нагадаємо, сьогодні опозиція і влада зібрали під Київрадою своїх прихильників. Одні мітингували на підтримку проведення засідання, інші - проти.

Фотогалерея: Мітинг біля Київради

Будівлю Київради оточили двома живими ланцюгами. Ближче до входу розташувалися співробітники міліції, далі - металеві огорожі, впритул до яких сиділи молоді люди характерної зовнішності, яких учасники опозиційних мітингів називають "спортсменами". Всі арки і проходи біля Київради, задній вхід в приміщення також посилено охоронялися.

Втім, це не завадило Арсенію Яценюку та іншим депутатам проникнути в будівлю Київради через вікно. Всього під Київрадою мітингували близько 2-3 тис. чоловік.

Мітинг опозиції під Київрадою закінчився

Фото: TVI

Нагадаємо, що 11 липня опозиція взяла штурмом Київраду і зірвала чергове засідання. Біля стін Київради сталася бійка між цивільними активістами та правоохоронцями, після чого народні депутати від опозиції, що потрапили в будівлю, заблокували трибуну. Герезі все ж вдалося відкрити пленарне засідання, проте незабаром в ньому було оголошено перерву. Нарада в кабінеті секретаря Київради не принесла результатів, і через майже дві години після початку сесія була закрита.

Мітинг опозиції під Київрадою закінчився

Фото: Facebook Олександр Хоменко

Пізніше, Окружний адміністративний суд Києва визнав легітимною діяльність столичної міськради і схвалив проведення сесії.

Опозиція вважає, що після завершення каденції на початку червня, Київрада працює нелегітимно і майбутні засідання буде ігнорувати. Зокрема, голова фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова заявила, що фракція 19 серпня не реєструватиметься і відповідно, не голосуватиме. Так само має намір вчинити фракція "Удар". А у фракції Партії регіонів упевнені, що і без опозиційних фракцій, 19 серпня в Київраді буде кворум.

Однак, більшість Київради вирішило, що повноваження депутатів не закінчаться, поки не будуть обрані нові депутати Київради і поки вони не приймуть присягу.

Київрада ж заявляє, що орієнтується на ч.1 ст.49 закону "Про місцеве самоврядування в Україні", де йдеться, що повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради, з моменту оголошення підсумків виборів, і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання.

Мітинг опозиції під Київрадою закінчився

Фото: Facebook Олександр Хоменко

Раніше Конституційний суд України (КСУ) вирішив, що необхідно провести вибори мера Києва і депутатів Київради у жовтні 2015 Таким чином, нинішня Київрада може засідати 7 років.

Це рішення КСУ викликало бурю обурення в опозиції. Опозиційні депутати в Київраді заявили, що мають намір обнулити свої партійні списки.