ua en ru

"Батьківщина" оскаржить в ВАСУ бездіяльність Ради щодо непризначення виборів у Києві

Народні депутати з фракції "Батьківщина" Юрій Одарченко та Олександр Чорноволенко звернулися до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) з позовом до Верховної Ради України щодо визнання протиправною її бездіяльність стосовно непризначення виборів у м. Києві. Про це повідомила прес-служба ВО "Батьківщина".

Депутати вимагають від суду зобов'язати Верховну Ради призначити позачергові вибори міського голови та депутатів столичної міської ради.

Відповідно до позиції опозиціонерів, ВР має конституційний обов'язок призначати чергові та позачергові місцеві вибори. Цей обов'язок Рада не виконала.

У позові депутати наполягають на тому, що строк повноважень Київської міської ради, обраної у 2008 р. становив 5 років, а тому починаючи з 3 червня 2013 р. строк її повноважень вичерпався.

"Відповідно до Конституції України закони зворотної сили не мають. На момент обрання нинішнього складу Київської міської ради строк її повноважень складав рівно 5 років, що підтвердив Конституційний суд у 2009 р. Той факт, що в подальшому положення Основного закону були змінені, не змінює строк повноважень вже обраної міської ради" - йдеться у позові.

Опозиціонери також переконані у тому, що немає жодних підстав не призначати позачергові вибори Київського міського голови, адже повноваження Леоніда Черновецького, екс-мера Києва, були припинені понад рік тому. За цей час парламент так і не вирішив питання призначення позачергових виборів мера міста.

Розгляд справи може відбутися в середині серпня у Вищому адміністративному суді.

Читайте також: Парламент повернеться до питання проведення виборів у Києві у вересні, - голова профільного комітету ВР