ua en ru

"Альтана капітал" купила у асоціації "Фондове партнерство" 15,3% акцій ПФТС

Інвестиційна компанія "Альтана капітал" спільно з партнерами купила 15,3% акцій ПАТ "Фондова біржа ПФТС", що належали асоціації "Фондове партнерство". Про це повідомила прес-служба компанії.

Інвестиційна компанія "Альтана капітал" спільно з партнерами купила 15,3% акцій ПАТ "Фондова біржа ПФТС", що належали асоціації "Фондове партнерство". Про це повідомила прес-служба компанії.

Читайте також: Торговці УБ сьогодні знову отримають право укладати угоди із цінними паперами 24 емітентів

"Спільно з партнерами ми придбали загалом 15,58% акцій ФБ ПФТС в асоціації "Фондове партнерство" та інших акціонерів. Для нас це - стратегічна інвестиція. Ми бачимо великий потенціал зростання біржового ринку України і, зокрема, потенціал найстарішої й однієї з найбільших бірж - ПФТС. Ми плануємо брати активну участь в управлінні біржею і найближчим часом запропонуємо ініціативи, які будуть спрямовані на підвищення ефективності діяльності біржі", - заявила генеральний директор ІК "Альтана капітал" Олена Амітан.

Президент асоціації "Фондове партнерство" Ірина Заря наголосила, що переговори щодо продажу акцій протягом останнього року відбувалися, в тому числі, із представниками іноземних інвесторів, закордонних бірж, що виявляли зацікавленість до мажоритарного пакету, з Московською біржею.

"Ми задоволені, що врешті-решт акції були придбані представниками українського капіталу, які щиро зацікавлені в розвитку біржового ринку", - заявила Заря.

Читайте також: Біржа ПФТС в I півріччі 2013 р. отримала чистий прибуток у розмірі 1,08 млн грн проти збитку торік

"Одним із пріоритетних напрямків роботи асоціації й надалі залишається розвиток ринку фінансових інструментів, в тому числі в рамках договірних відносин із фондовими біржами, що буде здійснюватися в інтересах членів асоціації, держави та ринку України", - наголосив голова ради асоціації "Фондове партнерство" Борис Тимонькін.

Раніше в липні повідомлялося, що "Українську біржу" і ПФТС оцінили у 22 млн дол. Так, "Український біржовий холдинг" (УБХ), 100% якого належить Московській біржі, повинен до 31 грудня 2013 р. встановити контроль над ПФТС і "Української біржею "(УБ).

Нагадаємо, фондова біржа ПФТС в I півріччі 2013 р. отримала чистий прибуток у розмірі 1,08 млн грн, після двох років збитковості. Аналогічний період 2012 р. біржа закінчила зі збитками 1,99 млн грн.

Читайте також: Обсяг біржових контрактів із ЦП в Україні в I півріччі 2013 р. виріс на 89% - до 187,9 млрд грн

Прибуткової діяльності вдалося досягти за рахунок скорочення витрат на персонал та оренду офісу, а також зниження із 213 тис. євро до 76 тис. євро щорічної плати Московської біржі за використання програмного забезпечення PFTS NEXT.

ПФТС була заснована в 1996 р. як Позабіржова Фондова Торговельна Система. У вересні 1998 р. було прийнято нинішню назву, зберігши абревіатуру ПФТС. У липні 2005 р. було утворено ВАТ "Фондова біржа ПФТС". Торги йдуть в електронній формі, у робочі дні, з 11:00 до 17:00 за київським часом. За результатами торгів розраховується і публікується індекс ПФТС. Індекс ПФТС - ціновий індекс, зважений за обсягом емісії (free float), що доступна для широкого кола інвесторів.

ПФТС є першим в Україні майданчиком, на якому проводилися торги цінними паперами в режимі реального часу. На сьогодні є однією з найбільших за оборотами фондовою біржею у країні. У 2009 р. залучила у якості стратегічного інвестора ММВБ (тепер "Московська біржа"), продавши їй 50,02% акцій. Влітку 2012 р. в наглядовій раді ПФТС виник конфлікт, який збігся із завершенням термінів повноважень глави правління біржі. Серед спірних питань було визначення перспектив розвитку самої біржі та її взаємодії з "Українською біржею" (Київ), у якій "Московській біржі" належить 43%.

Інвесткомпанія "Альтана капітал" була створена в 1993 р. Основними напрямками діяльності групи компаній є інвестиційний банкінг, брокерський сервіс, управління активами та інтернет-трейдинг. В управлінні групи компаній "Альтана капітал" знаходяться активи вартістю більше 300 млн дол. Сумарний обсяг операцій із цінними паперами у 2009 р. склав 1,47 млрд дол., у 2010 - 1,89 млрд дол., у 2011 р. - 230 млн дол., у 2012 р. - 844 млн дол.