ua en ru

Принесуть багато користі: вчені назвали осінні ягоди, які допоможуть зміцнити здоров'я

Принесуть багато користі: вчені назвали осінні ягоди, які допоможуть зміцнити здоров'я Колаж РБК-Україна

Деякі з цих ягід дозрівають тільки у вересні-жовтні

Фахівці назвали чотири ягоди, які в осінній період допоможуть зміцнити здоров'я і наситять організм необхідними вітамінами. Про це пише 7 Med News.

Крім корисних літніх ягід і фруктів існують осінні плоди, що дозрівають у вересні-жовтні і в них міститься неймовірний джерело вітамінів і корисних речовин.

Шипшина. Її збирають на протязі літа, але в багатьох регіонах вона дозріває тільки в жовтні. У шипшині міститься велика кількість вітаміну С. Як стверджують експерти, цього вітаміну в ній більше, ніж у лимоні та інших цитрусових. Шипшина сприятливо впливає на серцево-судинну систему, підвищує рівень гемоглобіну та знижує тиск. Для вживання в чистому вигляді шипшина не дуже придатна через свій терпкий смак і жорсткість, тому шипшину використовують для відварів або варення. Зберігати її можна в сушеному вигляді і протягом зими вживати її разом з чаєм.

Кизил. Цю ягоду збирають перед першими заморозками. Використовують для компотом або джему. У кизилі також багато вітаміну С, а крім того він багатий залізом, фитицидами, антиоксидантами і органічними кислотами. Лікарі рекомендують вживати кизил тим, у кого є проблеми серцево-судинної системи або діабет.

Калина. Цю ягоду рідко використовують у кулінарії, так як в дозрілому стані вона терпка і гірка на смак. Але калина багата вітамінами і корисними речовинами. Її можна використовувати для компотів, варення, а також для м'ясних маринадів. Також калину рекомендують вживати у перетертому вигляді тим, у кого є проблеми дихальних шляхів.

Чорноплідна горобина. Ця ягода дозріває ближче до середини жовтня. Вона дуже корисна, в її складі багатий набір вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Фахівці рекомендують вживати чорноплідну горобину разом з шкіркою, а не у вигляді соку, так як саме в шкірці більшість корисних речовин. Сік чорноплідної горобини також корисний, з його допомогою можна нормалізувати підвищений тиск, нормалізувати рівень цукру і холестерину.

До речі, раніше ми писали про те, що фахівці назвали продукти, які допоможуть схуднути.

А також розповідали про те, що вчені назвали два продукти, які допоможуть зберегти молодість.

Відео: РБК-Україна