Секрети молодості: експерт розповів, як за допомогою харчування сповільнити старіння
Передчасне старіння може виникати через нездоровий спосіб життя і неправильне харчування. Особливо велику роль у цьому відіграє надлишок цукру у раціоні.
Про те, як за допомогою харчування сповільнити старіння, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на публікацію тренера Юрія Попка у Facebook.
Що таке передчасне старіння
"Мова йтиме не про інʼєкції, маски, масажі й тому подібне, а про те, як сповільнити природне старіння завдяки харчуванню", - каже тренер.
Передчасне старіння шкіри проявляється у вигляді глибоких зморшків, набряклості та змарніння, коли пружність шкіри втрачається і обличчя опускається донизу/звисає.
"Перш за все, на це впливає надлишок в раціоні доданого цукру та рафінованих (пустих) вуглеводів. Продукти глікації впливають напряму як на прискорене старіння організму зсередини, так і на старіння шкіри", - пояснює Попко.
Як процес глікації впливає на старіння
Продукти глікації - це з'єднання білків з цукрами. Цей процес є незворотним, він супроводжує людину протягом усього життя, набираючи оберти з роками.
"Від інтенсивності глікації безпосередньо залежить стан нашого здоров'я і зовнішній вигляд. Це впливає не тільки на шкіру, але й на м'язи, судини, кишківник і навіть головний мозок", - говорить експерт.
Глікація викликає зміни у структурі та функціях білка - зокрема, колагену. Власне багато жінок приймають колаген додатково, але при цьому не налагоджують свій раціон. Тому ефекту від прийому колагену не буде.
"Шкіра - це віддзеркалення того, що відбувається всередині нашого організму", - наголошує Попко.
Що треба знати про колаген
Колаген - один з найпоширеніших білків в організмі. Він становить приблизно третину всіх білків. Він входить до складу м'язів, суглобів, судин, кісток, а в шкірі його аж 70%.
"Колаген, а також еластин утворюють каркас шкіри, від нього залежить якість шкіри, її пружність, еластичність, міцність", - пояснює тренер.
Він додає, що набряки найчастіше виникають через надмірне споживання цукру і солі.
Як сповільнити процес старіння
Зменште споживання цукру - МОЗ рекомендує споживати не більше 50 г (10 чайних ложок) доданого цукру на добу. Слід враховувати солодощі, а не тільки цукор у чистому вигляді.
Також слід мінімалізувати споживання рафінованих (перероблених) вуглеводів - це зернові продукти, які були оброблені виробником так, що цільне зерно більше не є неушкодженим. Під час рафінування видаляються харчові волокна, вітаміни та мінерали з харчового продукту.
Треба відмовитись від споживання продуктів, у складі яких є форми цукру та крохмалю, яких не існує в природі. Зазвичай вони мають солодкий смак і, як правило, є у формі кристалів, сиропів або порошків.
"Якщо в списку інгредієнтів вказані кукурудзяний сироп, фруктоза, галактоза, сахароза, глюкоза, мальтодекстрин, декстрин, мальтоза, левулоза, лактоза або інше слово, що закінчується на "оза", це говорить про вміст рафінованого цукру", - каже експерт.
Харчування повинно бути багатим на овочі й зелень, вони допомагають вивести з організму продукти глікації, які вже утворились і мінімізують їх вплив на організм. Також овочі й зелень - це джерело вітамінів і мінералів.
Читайте також про те, як зробити вдома напій, який називають еліксиром молодості.
Раніше ми писали про те, що найстаріший чоловік у світі поділився секретом довголіття.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.