ua ru

Лікар назвала популярні продукти, які "вбивають" серця: відмовтесь від них

Лікар назвала популярні продукти, які "вбивають" серця: відмовтесь від них Які продукти шкодять здоров'ю (freepik)

Здоров'я серця залежить від того, що людина їсть. Не обов'язково споживати щодня фастфуди чи жирні страви, аби нашкодити головному органу. Погіршити стан серця можуть і звичні продукти.

Про це повідомила кардіолог Любов Стецюк в Instagram.

Що може статись

Неправильне харчування - один з провідних факторів, який провокує ураження серцево-судинної системи, в основному у вигляді атеросклерозу.

Найбільш схильними вважаються люди після 40 років та з наявністю супутніх захворювань.

Які продукти шкодять серцю

До продуктів, які сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок, лікар віднесла:

  • Червоне м‘ясо (свинина, телятина, баранина) - містить в собі багато шкідливих насичених жирів, тому вживати їх варто не частіше 3 разів на тиждень;
  • Маргарин - містить близько 90 грамів пальмових жирів, трансжири, що збільшують ризик виникнення онкозахворювань. При щоденному вживанні 50 грамів, ризик розвитку атеросклерозу збільшується у 12 разів;
  • Алкоголь - призводить до розладів органів травлення, збільшує інтоксикацію організму, пригнічує роботу печінки і нирок, підвищує ламкість судин;
  • Цукор - необхідно скоротити вживання до мінімуму і їсти в першій половині дня. Все для того, щоб отримані вуглеводи використовувались на енергетичні потреби організму, а не перетворювались в жирові відкладення. Допустима добова норма - 50-75 грам;
  • Ковбасні та копчені вироби - при промисловому перероблюванні більша частина корисних мікроелементів руйнується під механічним і температурним впливом;
  • Майонез - містить трансжири - модифіковані рослинні олії, яких немає в природі і тому людський організм просто не в змозі їх засвоювати і розщеплювати. В результаті вони накопичуються на стінках судин, в печінці та підшлунковій залозі.

Загалом обмеження кількості трансжирів є важливим кроком для зниження рівня холестерину в крові та ризику ішемічної хвороби серця.

Високий рівень холестерину може призвести до накопичення бляшок в артеріях, що підвищує ризик серцевого нападу та інсульту.