ua en ru

ЗМІ встановили особи окупантів, які контролювали Каховську ГЕС до підриву

ЗМІ встановили особи окупантів, які контролювали Каховську ГЕС до підриву Фото: ЗМІ встановили особи окупантів, які контролювали Каховську ГЕС до підриву (росЗМІ)

Каховську гідроелектростанцію перед підривом контролювали солдати окремої 205 мотострілецької бригади. Стали відомі їхні особи.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на розслідування проекту "Схеми" та агентства "Слідство.Інфо".

Як зазначають журналісти, під час встановлення особистостей окупантів, які контролювали Каховську ГЕС, вони керувалися репортажами російських пропагандистських медіа.

Зокрема, так ідентифікували 35-річного Арсена Піцхелаурі з позивним "Грузин". Виходячи з фото у соцмережах, солдат брав активну участь в окупації Херсонської області. При цьому на кількох знімках він знаходиться на території Каховської ГЕС.

ЗМІ встановили особи окупантів, які контролювали Каховську ГЕС до підривуФото: російський солдат Арсен Піцхелаурі (radiosvoboda.org)

Також ЗМІ ідентифікували сержанта інженерно-саперного батальйону 205 бригади Руслана Магомедова. Його ще 2022 року нагородили російським "Орденом "За відвагу".

ЗМІ встановили особи окупантів, які контролювали Каховську ГЕС до підривуФото: російський солдат Руслан Магомедов (radiosvoboda.org)

Журналісти нагадують, що саме підрив Каховської ГЕС солдатами 205-ї бригади є основною версією, яку наводять українські чиновники та ЗМІ. Її очолює полковник Роман Тітов, який з березня 2015 року бере участь у війні проти України.

Він командував підрозділами, які до 2016 року брали участь у бойових діях на тимчасово окупованих територіях України у Луганській області.

Нове перехоплення після підриву

Проект "Схеми" та агентство "Слідство.Інфо" також оприлюднили нове перехоплення розмови російських окупантів, яка відбулася вже після підриву Каховської ГЕС. Виходячи з діалогу, росіяни готувалися щось виконати "за командою". При цьому один з учасників розмови визнає, що сталася "НП" (надзвичайна подія).

ЗМІ встановили особи окупантів, які контролювали Каховську ГЕС до підривуФото: перехоплення розмов росіян після підриву станції (radiosvoboda.org)

Фрагмент діалогу, як стверджують журналісти, їм надало джерело серед українських військових.

Підрив Каховської ГЕС

Нагадаємо, 6 червня вночі російські війська підірвали заміновану Каховську ГЕС. Після цього почався прорив дамби, через що частину населених пунктів в Херсонській області затопило. Це призвело до смерті мирних жителів, тварин, руйнування майна та забруднення Дніпра.

Пропагандисти РФ почали звинувачувати Україну в ракетному ударі по греблі. Але їх вкиди швидко спростували офіційні особи нашої країни. При цьому видання The New York Times взяло коментарі у експертів з інженерної справи, які розповіли, що до подібних наслідків міг призвести лише підрив зсередини.