ua en ru

ЗМІ дізналися, хто переконав Байдена підтримати надання F-16 Україні

ЗМІ дізналися, хто переконав Байдена підтримати надання F-16 Україні Фото: держсекретар США Ентоні Блінкен (GettyImages)

Представники США заявили, що держсекретар Ентоні Блінкен був головною силою в адміністрації, яка намагалася переконати президента Джо Байдена дозволити союзникам передавати літаки Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Washington Post.

Зміна позиції Байдена, за словами американських, європейських та українських чиновників, пов'язана з постійним тиском з боку союзників, Конгресу та президента України Володимира Зеленського. Але головною рушійною силою в адміністрації президента США був саме Блінкен.

За даними видання, Блінкен також активно працював із різними країнами в рамках НАТО, щоб просувати цю політику. Блінкен також відіграв головну роль, коли НАТО було в глухому куті, перед постачанням Україні сучасних танків.

У той час як Німеччина вагалася щодо схвалення передачі Україні танків Leopard 2, Блінкен підштовхнув Білий дім схвалити передачу танків M1 Abrams, що й дозволило прибрати всі перешкоди для танкової коаліції.

Авіаційна коаліція

Понад рік підняття F-16 у небо над Україною для захисту від російських атак було святим Граалем Києва. Але адміністрація американського президента Джо Байдена, маючи в арсеналі США понад 1000 літаків і принаймні стільки ж було продано союзникам і партнерам по всьому світу, неодноразово говорила "ні". Зауважимо, що Сполучені Штати залишають за собою право вето на передачу літаків третім країнам іншим країнам.

Однак днями президент Байден сказав "так". Європейські союзники, які мають F-16 у своїх арсеналах, зазначили, що, можливо, готові їх постачати. Деякі з них зголосились навчати українських льотчиків та механіків.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.