ua en ru

Зеленський відреагував на законопроект про зміни в мобілізації

Зеленський відреагував на законопроект про зміни в мобілізації Фото: Володимир Зеленський, президент України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Обговорення законопроекту про зміни в мобілізації має бути публічним. Українці мають розуміти, яке бачення у військового командування та як народні депутати пропонують вирішувати питання, які виникають у Силах оборони.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його відеозвернення.

"Сьогодні почалася дискусія щодо нових правил мобілізації... Буде правильним, щоб такі норми обговорювалися та приймалися не кулуарно, а так, щоб люди розуміли, яке бачення у військового командування, які мотиви у тих чи інших правил та вимог, що пропонують депутати та як вирішуються питання, які вже є у наших воїнів в Силах оборони", - сказав Зеленський.

Як наголосив президент, закон - це те, що стосується усіх та кожного в державі.

"Буде правильним, якщо на базі комітету ВР військові разом з депутатами визначилися з тим, як саме на законодавчому рівні має бути забезпечено наступний рік для наших Сил оборони. Чекаємо на остаточний текст закону", - додав він.

Законопроект про зміни в мобілізації

Вчора ввечері Кабінет міністрів вніс до Верховної ради законопроект про зміни в мобілізації. У документі, зокрема, пропонується знизити віковий поріг мобілізації з 27 до 25 років, скоротити перелік категорій, що не їй підлягають, а також розсилати повістки до ТЦК електронною поштою.

Відповідний законопроект внесли до парламенту після того, як Зеленський на підсумковій прес-конференції заявив, що Генштаб попросив додатково мобілізувати 450-500 тисяч осіб. Тоді президент наголошував, що для ухвалення такого рішення має бути комплексний план, який, серед іншого, торкнеться питань тих, хто воює з першого дня повномасштабного вторгнення.

Детальніше про зміни, які пропонує Кабмін, читайте у матеріалі "Нові правила. Що українцям чекати від великого законопроекту про мобілізацію: короткий переказ".

Крім того, сьогодні законопроект про зміни в мобілізації прокоментував головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Головком також провів сьогодні прес-конференцію, на якій, серед іншого, відповів на запитання щодо демобілізації військових, роботи ТЦК та ситуації на фронті.

РБК-Україна публікувало головні заяви Залужного з прес-конференції.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.