ua en ru

Зеленський пояснив, що може "закрити шлях до руїн на Близькому Сході"

Зеленський пояснив, що може "закрити шлях до руїн на Близькому Сході" Фото: президент України Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Щоб припинити чергове загострення в Ізраїлі треба знайти шлях для звільнення заручників. Крім того, слід докласти максимум зусиль для того, щоб не допустити нових криз та досягти програшу Росії.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його відеозвернення під час Кримської платформи.

"Я закликаю вас підтримувати відповідні зусилля усіх лідерів заради збереження житів цивільних, де б вони не жили та стабілізацію усього регіону. Без стабільності там буде значно складніше досягти повернення миру в Європу. І щоб закрити шлях до руїн на Близькому Сході, треба все ж таки відкрити шлях до звільнення заручників", - сказав він.

Крім того, Зеленський наголосив, що програш Росії - це безпека кожної нації, яка звикла до своєї свободи та звикла покладатися на те, що світ не місце для агресора.

"Ми маємо дбати всі разом, щоб у світі не вибухали ще й нові кризи. Зокрема, продовольча, енергетична чи міграційна. І щоб наявні протистояння не ширилися тими чи іншими регіонами. З цієї точки зору великі ризики несе спалах жорстокості на Близькому Сході. Всі бачать, які сили можуть бути охоплені цим спалахом. І всі бачать, що цього варто уникати. Можна уникнути", - підкреслив президент.

Ситуація в Ізраїлі

7 жовтня бойовики ХАМАС із сектору Газа атакували південь та центр Ізраїлю. Під час нападу терористи взяли до заручників десятки цивільних та поліцейських.

Раніше міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац заявляв, що Сектор Газа залишатиметься без води, електрики та газу доти, доки терористи ХАМАСу не звільнять захоплених у заручники людей. У свою чергу ХАМАС заявив, що відпустить полонених у разі припинення ударів по Сектору Гази. Однак вони заявили, що під їхнім контролем перебувають не всі полонені.

Буквально сьогодні стало відомо, що вдалося звільнити двох заручників.