ua en ru

Зеленський обговорив з Гроссі кроки для мінімізації ризиків аварії на ЗАЕС

Зеленський обговорив з Гроссі кроки для мінімізації ризиків аварії на ЗАЕС Фото: президент України Володимир Зеленський провів переговори з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі (колаж РБК-Україна)

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з головою Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі. Однією з тем обговорень стали ризики аварії на Запорізькій АЕС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу Офісу президента.

Президент вкотре наголосив, що єдиним способом уникнути аварії на Запорізькій АЕС є її повна демілітаризація, деокупація та відновлення українського контролю над станцією.

"Під час зустрічі було обговорено конкретні кроки, які необхідно зробити для мінімізації ризиків та недопущення інцидентів на ЗАЕС, а також шляхи взаємодії з МАГАТЕ для цього", - уточнюють у відомстві.

Окупація Запорізької АЕС

Нагадаємо, російські окупанти змогли встановити свій контроль над Запорізькою АЕС у перші тижні повномасштабного вторгнення в Україну. З того часу вони розміщують на території станції свою військову техніку, влаштовують провокації та обстрілами відключають ЗАЕС від зовнішнього живлення.

Нещодавно росіяни підірвали Каховську ГЕС. Внаслідок цього рівень води в Каховському водосховищі, за допомогою якого відбувається охолодження реакторів станції, почав знижуватися.

Гроссі минулого тижня заявляв, що така ситуація несе загрозу для Запорізької АЕС.