ua en ru

Запаси зброї в ЄС виснажуються. Боррель назвав умову для подальшої допомоги Україні

Запаси зброї в ЄС виснажуються. Боррель назвав умову для подальшої допомоги Україні Фото: глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель (Віталій Носач РБК-Україна)

Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель визнав серйозні дефіцити в оборонній сфері ЄС. Вони робить Європу вразливою перед "загрозами високого рівня", тож необхідно нарощувати оборонні замовлення.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на його виступ перед делегатами щорічної конференції Європейського оборонного агентства у четвер, 8 грудня.

"Запаси зброї до ЄС, що постачається Україні, виснажуються через те, що ми роками не забезпечували необхідне фінансування. Те, що ми спрямовуємо Києву, ми беремо не зі складів, а з наших армій", - сказав він.

За даними Борреля, у 2021 році всі країни ЄС витратили на оборону 214 млрд євро, що на 6% більше, ніж у 2020 році. Найбільше зростання витрат на оборону продемонстрували Греція, Італія, Словенія і Фінляндія.

"Я знаю, що громадська думка віддає перевагу олії, а не гарматам, безумовно, але ми роками недоінвестували (в ОПК,- ред.). І ці склади швидко порожніють, бо вони й були майже порожніми", - зазначив Боррель.

За словами Борреля, заяви, які робили європейські уряди на тлі російської агресії проти України, вказують, що зростання оборонних видатків продовжиться і в наступні роки.

Він закликав союзників нарощувати оборонні замовлення, а промисловців - подати інформацію, що як швидко і в яких обсягах вони можуть виробляти. Це потрібно для того, додав він, щоб максимально швидко наростити виробництво та в стислий термін забезпечити союзників та Україну необхідною кількістю озброєнь та боєприпасів.

"Зараз все стає кращим, але недостатньо, особливо в частині кооперації. У короткостроковій перспективі потрібно спільно інвестувати та зробити закупівлі. Закупити більше - і спільно", - сказав Боррель.