ua en ru

Закон про мобілізацію спрямований на заміну 330 тисяч військових, які перебувають на фронті, - Міноборони

Закон про мобілізацію спрямований на заміну 330 тисяч військових, які перебувають на фронті, - Міноборони Ілюстративне фото (Getty Images)

Новий закон про мобілізацію в Україні покликаний оновити правову базу напередодні очікуваної цьогоріч хвилі призову, під час якої можуть призвати до 500 тисяч осіб.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

У Міністерстві оборони України повідомили, що ці зусилля здебільшого спрямовані на заміну 330 тисяч виснажених військовослужбовців, які наразі перебувають на полі бою.

При цьому у відомстві додали, що новобранці, які залишилися, замінюватимуть поранених і задовольнятимуть інші військові потреби залежно від ситуації на полі бою.

Однак закон викликає багато суперечок: до першого проєкту українські законодавці подали понад 4 тисячі поправок.

Оновлено.

Financial Times оновив текст своєї публікації. Раніше частина статті виглядала так: "Як повідомили Financial Times у Міністерстві оборони України, ці зусилля були спрямовані на заміну 330 000 виснажених військовослужбовців, які наразі перебувають на полі бою. Решта новобранців замінять втрату і задовольнять інші військові потреби, залежно від ситуації на полі бою, заявили в міністерстві".

Закон про мобілізацію спрямований на заміну 330 тисяч військових, які перебувають на фронті, - Міноборони

Наразі ж видання змінило зміст, і Міністерство оборони не згадується в частині про 330 тисяч військових. А також FT прибрало згадку про те, що законопроект про мобілізацію покликаний замінити цю кількість солдатів на полі бою.

"Новий закон про мобілізацію, який має бути винесений на парламентське голосування 31 березня, має на меті оновити законодавчу базу країни напередодні ймовірної хвилі мобілізації цього року, під час якої може бути призвано до 500 000 осіб. За оцінками, близько 330 000 військовослужбовців наразі перебувають на полі бою", - йдеться в тексті публікації FT.

Водночас, коментар Міноборони для FT виглядає так: "Призов буде спрямований на модернізацію набору і навчання, а також на заміну тих військових, які перебувають на фронті з першого місяця війни, повідомили Financial Times в українському міністерстві оборони. Це посилить нашу обороноздатність, додали в міністерстві".

Законопроект про мобілізацію

Наприкінці січня уряд вніс до Верховної ради оновлений законопроєкт про мобілізацію, яким пропонується змінити порядок її проведення. Перший варіант документа було запропоновано парламенту наприкінці грудня, але після шквалу критики його відкликали.

Новий законопроект уже пройшов перше читання. Наразі парламентський комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглядає понад 4 тисячі поправок до законопроекту. Як заявляв нардеп Федір Веніславський, найбільша кількість поправок стосується аспірантів та спостерігачів за людьми з інвалідністю.

Очікується, що законопроект про мобілізацію буде розглянуто у другому читанні наприкінці березня, але речник парламенту Руслан Стефанчук заявляв, що терміни розгляду залежать від тривалості розгляду правок комітетом.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.