ua en ru

Йодид калію не для профілактики. У якому разі треба пити і навіщо

Йодид калію не для профілактики. У якому разі треба пити і навіщо Фото: таблетки йодиду калію захищають від дії радіації (РБК-Україна)

Препарат калію йодид захищає щитовидну залозу від радіації. Наразі він користується великим попитом на тлі ядерних загроз Путіна та ворожих атак по Запорізькій АЕС. Тимчасом як у Росії терміново закоповуют таблетки йоду величезними партіями, українські лікарі попереджають про небезпеку завчасної йодної профілактики.

РБК-Україна розповідає, коли і як правильно приймати йодид калію, у яких випадках він небезпечний і чим може допомогти при радіації.

Що таке йодид калію

Калію йодид - лікарський засіб, найчастіше продається в аптеках у формі таблеток. Застосовується для лікування захворювань щитовидної залози та для її захисту від впливу радіаційного опромінення (наприклад, при аваріях на атомних станціях, ядерному вибуху).

Препарат має вузький спектр дії – блокує поглинання радіоактивного йоду щитовидною залозою, що знижує ризик розвитку раку та інших патологій щитовидки. Захищає тільки щитовидну залозу, але не захищає інші органи та тканини.

Йодистий калій є засобом екстреної профілактики. Він вводиться в організм лише за фактом радіаційної аварії та при впливі на людину радіоактивних ізотопів йоду.

Коли потрібно приймати йодид калію

Пити препарат необхідно лише за реальної небезпеки радіаційного зараження.

Обов'язково потрібно дочекатися офіційного оповіщення! Повідомлення оприлюднять органи влади та ДСНС по радіо, телебаченню на офіційних сайтах.

Оптимально прийняти йодид калію за 6 годин до радіаційного викиду, але через неможливість спрогнозувати таку ситуацію, таблетки допустимо випити протягом 6 годин від початку впливу радіоактивного йоду. Пізніше введення препарату є небезпечним для здоров'я.

Екстрена профілактика йодидом калію здійснюється одноразово, якщо немає додаткових офіційних вказівок.

Чому йодид калію не можна пити для профілактики

Пити таблетки йодиду калію з профілактичною метою заздалегідь неприпустимо.

При безсистемному прийомі може статися порушення функцій щитовидної залози. Можливе передозування з побічними симтомами.

"Коли люди приймають ці ліки самі, не знаючи про стан щитовидної залози, рівень антитіл, рівень йоду, це може призвести до передозування. А надлишок йоду може викликати симптоми подразнення з боку шлунково-кишкового тракту, нудоту, блювання, послаблення випорожнення", - зазначила лікар-терапевт Марина Крапівнер у коментарі РБК-Україна.

У разі дефіциту йоду в організмі дозування та схему прийому ліків призначає лікар за показаннями. А при радіаційній небезпеці йодид калію приймається разово в момент самої радіаційної події.

Тимчасова блокада функції щитовидної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не відбивається на стані здоров'я дітей та дорослих.

Дозування

Дози прийому препарату різняться залежно від віку. Відповідно до інформації МОЗ, пити йодид калію необхідно в наступному дозуванні:

  • немовлятам до одного місяця (дітям на грудному вигодовуванні) – 16 мг
  • дітям від одного місяця до трьох років – 32 мг
  • від 3-х до 12 років – 62,5 мг
  • підліткам від 13 до 18 років, дорослим до 40 років, вагітним і матерям, що годують груддю - 125 мг

Йодид калію не для профілактики. У якому разі треба пити і навіщо

Кому препарат протипоказаний

Людям віком від 40 років не рекомендовано пити йодид калію, оскільки у цьому віці щитовидна залоза перестає накопичувати радіоактивний йод. Тому прийом продукту може завдати більше шкоди, ніж користі.

Людям із повністю видаленою щитовидною залозою таблетки йоду приймати не слід. Якщо було часткове видалення, необхідно попередньо проконсультуватися з лікарем.

Також лікарський засіб протипоказаний при алергії на компоненти препарату, хворобах щитовидної залози, дерматологічних захворюваннях.

Де брати йодид калію

Лікарський препарат у формі таблеток зараз доступний в аптеках та продається без рецепта.

При цьому необхідну кількість йодиду калію закупила і держава. За заявою МОЗ, кожен регіон отримав препарат у розрахунку чисельності населення. У разі радіаційного викиду буде оперативно визначено пункти його видачі людям. Про це офіційно сповістять.

Чи можна замінити йодид калію іншими засобами

Альтернатив йодиду калія немає. Популярні "народні" засоби профілактики, такі як йодна сіточка, спиртовий йодний розчин, "Люголь", йодомарин, що часто використовуються при йододефіциті, не захистять щитовидку у разі радіаційного зараження.

Подібні препарати містять у сотні разів меншу дозу йоду, ніж необхідно для профілактики опромінення.