ua en ru

Вучич заявив, що не підпише угоду про нормалізацію відносин з Косовом, на яку раніше погодився

Вучич заявив, що не підпише угоду про нормалізацію відносин з Косовом, на яку раніше погодився Фото: президент Сербії Александар Вучич (Getty Image)

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що не підпише жодної угоди з Косовом після того, як усно погодився реалізувати підтримуваний Заходом план нормалізації відносин.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Зазначимо, що вчора Вучич та прем’єр Косова Альбін Курті погодили кроки з нормалізації відносин на зустрічі з представниками ЄС на озерному курорті в Північній Македонії. При цьому жодного документа не було підписано.

"Я не хотів підписувати ні угоду про імплементаційний додаток минулої ночі, ні угоду, яку підтримує ЄС. Я не хочу підписувати жодних міжнародних юридично зобов’язуючих документів з Косово, тому що Сербія не визнає його незалежність", - сказав Вучич.

При цьому, за його словами, Сербія хоче мати нормальні відносини з Косово: "Ми хочемо подорожувати, ми хочемо вести бізнес, ви не можете жити ізольовано за 100-метровими стінами".

Згідно з усною угодою, Косово зобов’язалося надати більшу автономію територіям із сербським населенням, тоді як Сербія погодилася не блокувати членство Косова в міжнародних організаціях. ЄС пообіцяв організувати донорську конференцію для створення пакету інвестиційної та фінансової допомоги для обох країн, а виділення фінансової допомоги залежатиме від кроків для покращення зв’язків.

Також зазначимо, що Рада ЄС підтримала запровадження безвізових поїздок до Євросоюзу для власників косовських паспортів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.