ua en ru

Вода йде на спад. Всі подробиці про наслідки підриву Каховської ГЕС на 9 червня

Вода йде на спад. Всі подробиці про наслідки підриву Каховської ГЕС на 9 червня Фото: у Херсонській області рівень води поступово починає зменшуватися (Віталій Носач, РБК-Україна)

На четвертий день після підриву росіянами дамби Каховської ГЕС рівень води в Херсонській області почав спадати. Втім, у регіоні все ще затоплені тисячі домівок, евакуація населення продовжується.

РБК-Україна нижче в матеріалі зібрало все, що відомо про наслідки підриву Каховської ГЕС на 9 червня.

Ситуація із затопленнями

Рівень Каховського водосховища знизився ще на метр

За даними "Укргідроенерго", на ранок рівень Каховського водосховища в районі Нікополя становить 11,74 м.

Так, за добу рівень води у Каховському водосховищі знизився ще на метр, а від ранку 6 червня рівень води впав загалом вже на 4,7 метра.

Під водою знаходиться більша частина будівлі станції. Земляна вставка між шлюзом і станцією теж уже під водою і продовжує руйнуватись.

Херсонська область

Як повідомив у новому відеозверненні глава Херсонської ОВА Олександр Прокудін, станом на 8 ранку рівень затоплення правобережної Херсонщини складає 5, 38 метрів, а Херсона - 5,35 метра. Проте рівень води поступово починає зменшуватися.

"Вже бачимо, що на 20 см за ніч вода впала. Попередньо станом на сьогоднішній ранок затоплено 3624 домівки у 32 населених пунктах Херсонщини", - сказав Прокудін.

Тим часом в ДСНС зазначають, що наразі в Херсоні ситуація з прибуттям води стабілізувалася, але вода підіймається нижче по руслу річки Інгулець.

"Ми в Херсоні зараз спостерігаємо десь навіть невелике зниження води. Тобто стабілізується ситуація з прибуттям води...Разом з цим залишається дуже велика кількість населених пунктів, які вже підтоплені, й нижче по руслу річки Інгулець відбувається зараз підняття рівня води", - розповів директор департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Віктор Вітовецький.

Він додав, що згідно з прогнозами, у створі Херсона буде спостерігатися тенденція до зниження води з короткочасним підвищенням на 1-5 см.

Представник ДСНС стверджує, що наразі підтоплені 46 населених пунктів.

"Якщо брати загальну картину по Херсонській області, то десь 600 кілометрів квадратних наразі підтоплено, з них десь 30% - це правий берег і близько 70% - це лівий берег Дніпра", - сказав Вітовецький.

Оновлено 12:43. Рівень води на Херсонщині знизився ще на 15 см

За словами голови Херсонської ОВ Олександра Прокудіна, якщо вранці була вода на рівні 5, 38 метра, то вже зараз до цієї години вона становить 5, 23. Тобто всього рівень води знизився ще на 15 см.

"Але одночасно вся вода, яка зайшла в Інгулець і в інші річки, вона може повертатися. Тобто ми прогнозуємо, що рівень води може впасти до 2,5 - 1,5 метра і залишиться на цьому рівні поки вся вода з інших цих річок не повернеться. Цей процес осушення нашої правобережної та лівобережної Херсонщини може затягтися на 10 днів", - пояснив він.

Тим часом місцеві ЗМІ публікують кадри, на яких можна побачити, що вода вже значно почала відходити.

Миколаївська область

Тим часом рівень води в акваторії Миколаєва продовжує знижуватись. Зокрема, після підриву Каховської ГЕС на 09:00 він становить 100 сантиметрів.

"За 2 години ще мінус 3 см. Загальна цифра наразі +100 см", - повідомив вранці мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Водночас очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що рівень води в річці Інгулець не підіймався вже 2 години.

"Маємо перші 2 години без зростання рівня води по Інгульцю. Відповідно і по всій області без зростання води", - написав Кім у своєму Телеграм-каналі.

Оновлено. У Миколаївській області залишаються підтопленими 30 населених пунктів

За словами голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, 461 домогосподарство підтоплено.

"У нас 30 населених пунктів зазнали підтоплень та чотирнадцять тисяч сто з чимось людей у зоні загрози. Але маємо 2-3 години стабілізації по області, у Миколаєві (рівень води, - ред.) навіть спадає потрохи. У Снігурівці на рівні 6,1 м зупинилося, маємо надію, що рівень води зменшуватиметься", - розповів Кім.

Додамо, як повідомив начальник Снігурівської МВА Іван Кухта, продовжують фіксувати погіршення ситуації з підтопленням.

Зокрема, в Снігурівці рівень води піднявся уже на 6 метрів та продовжує збільшуватися на 1 см щогодини.

"Безпосередньо по Снігурівській територіальній громаді на 13:00 підтоплено 316 будинків, 600 осіб було евакуйовано або переміщено з їх будинків. З них 132 дитини", - сказав Кухта.

Евакуація

Глава Херсонської ОВА Олександр Прокудін розповів, що на ранок число евакуйованих становить 2352 людини. Також здійснюється і порятунок тварин, їх евакуйовано близько 550.

Своєю чергою правоохоронці надають дещо більші цифри щодо кількості евакуйованих.

За їх даними, наразі евакуйовано 2374 осіб, з яких 1765 - з мікрорайону Корабел у Херсоні.

У поліції закликають громадян, які перебувають у зоні затоплення, евакуюватися.

Волонтерів просять утриматися від відвідування Херсона

Це пов'язано з постійними російськими обстрілами та погіршенням ситуації у Херсоні.

"За необхідності ми окремо повідомимо, якщо буде потреба в такій допомозі! Нині достатньо сил, щоб рятувати людей та тварин із затоплених територій", - повідомили в Херсонській ОВА.

Ситуація на ЗАЕС

В "Енергоатомі" інформують, що рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС стабільний.

"Наразі рівень води у Каховському водосховищі в районі Нікополя становить 11,74 м, а у ставку-охолоджувачі Запорізької АЕС - 16,66 м. Цього цілком достатньо для забезпечення потреб станції", - йдеться в повідомленні компанії.

Варто зазначити, що енергоблоки ЗАЕС не працюють з вересня 2022 року, а тому відтоді активного випаровування води зі ставка-охолоджувача не відбувається.

Вода йде на спад. Всі подробиці про наслідки підриву Каховської ГЕС на 9 червня

Росіяни зізналися у підриві Каховської ГЕС

Про це окупанти розповідають один одному у телефонній розмові, яку вдалося перехопити СБУ.

"Там не они (українська сторона, - ред.) долбанули. Там наша диверсионная группа. Они хотели типа этой дамбой пугать. Пошло не по плану, а больше, чем они планировали", - розповідає російський військовий.

Окупант описує наслідки цієї катастрофи, які намагаються приховати у РФ: підвищення рівня води, затоплення територій та руйнування.

Вода у Херсоні придатна для споживання

"На сьогодні гостро стоїть питання водопостачання у регіонах, які живилися від Каховського водосховища. Важливо, що на сьогодні у Херсоні вода придатна для споживання", - заявили в Херсонській ОВА.

Там зазначають, що вода постачається з артезіанських свердловин, розташованих на глибині 60-100 метрів. І вони жодним чином не пов’язані з дніпровською водою.

Дані щодо жертв і постраждалих від МВС

За інформацією Міністерства внутрішніх справ, внаслідок повені, спричиненої підривом дамби Каховської ГЕС, загинуло щонайменше 5 людей, ще 13 вважаються зниклими безвісти.

Про водну катастрофу та рятувальні операції дізнайтеся детальніше в репортажі РБК-Україна "Розстріляли, зґвалтували, а тепер затопили". Як Херсон потерпає від повені після підриву ГЕС".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.