ua en ru

Виробники російських ракет "Кинджал" все ще не потрапили під санкції ЄС, - ЗМІ

Виробники російських ракет "Кинджал" все ще не потрапили під санкції ЄС, - ЗМІ Фото: виробники російських ракет "Кинджал" ще не потрапили під санкції ЄС (wikipedia.org)

Російським виробникам гіперзвукових ракет "Кинджал" вдається досі уникати європейських санкцій. Тому вони все ще імпортують необхідні для виготовлення товари з країн Євросоюзу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Insider.

Ракети "Кинджал", а також "Іскандер" виробляє корпорація "Конструкторське бюро машинобудування" (КБМ) з Коломни, яка входить до холдингу "Високоточні комплекси" державної корпорації "Ростех". Очолює КБМ Сергій Пітіков.

За даними журналістів, частину товарів, які необхідні для виробництва "Кинджалів", завозять з Європи. Так, КБМ отримує камери тепла та холоду компанії Espec від московського ТОВ "Остек-Тест", яке імпортує їх із Польщі.

Також, як уточнює The Insider, велика кількість поставок відбувається з Німеччини. Зокрема, токарні верстати надавало ТОВ "KEB-Рус" - партнер німецької компанії KEB. Під час війни "KEB-Рус" також імпортує з Німеччини кабелі.

Видання повідомляє, що рушничні свердла та інші інструменти виробника Sandvik КБМ отримує від ТОВ "Світ верстатника". Їх постачають з Берліна.

Розробником мізків для "Кинджалів" є Науково-дослідний інститут електронних приладів, що входить до "Ростеху". Його підрядник - АТ "Радіант-ЕК" - продовжує під час війни імпорт з Німеччини котушок та стрічок для захисного пакування електронних компонентів (відправник - Advantek Gmbh).

За даними розслідувачів, КБМ також співпрацює з ТОВ "Сонатек", яке має широке коло європейських торгових контрагентів - UAB Breitto (Литва), Baltic Shipping Agency LTD Sp. z oo (Польща), UAB "CUST LT" (Литва), Hermis Ekspo SIA (Латвія), Groupe D'Investissement Financier SA (Бельгія), Aberlink Ltd (Велика Британія) і не тільки.

Виробництво ракет у РФ

Нагадаємо, ще минулого місяця видання The New York Times повідомляло, що виробництво ракет у Росії перевищило довоєнний рівень.

У свою чергу спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат наголошував, що Росія навчилася обходити санкції і так само отримує комплектуючі для виробництва ракет з-за кордону.