ua en ru

Відступ росіян з Херсона навряд чи стане пасткою для ЗСУ, - аналітики ISW

Відступ росіян з Херсона навряд чи стане пасткою для ЗСУ, - аналітики ISW Фото: Відступ росіян із Херсона навряд чи стане пасткою для ЗСУ (Getty Images)

Відступ російських військ з Херсона на лівий берег Дніпра став наслідком успішних операцій Збройних сил України, а не пастка окупантів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Як пишуть аналітики, український контрнаступ на Херсонському напрямку від серпня - це скоординована кампанія з перехоплення. Вона була спрямована на те, щоби змусити російські війська відійти за Дніпро, не вимагаючи великих наземних наступів. Ця кампанія, ймовірно, мала успіх.

Українські війська вели постійні атаки на мости через річку Дніпро та завдавали ударів по вузлах постачання та складах боєприпасів на березі Дніпра, що знижувало можливості російських військ щодо постачання угруповання на правому березі.

Українські сили поєднували ці удари з обережними та успішними наземними атаками по ключових точках, таких як Давидів Брід.

Російські джерела зазначають, що виведення військ є природним наслідком точкових та систематичних українських ударів, які позбавили російське угруповання на правому березі основних артерій постачання, що поступово виснажило їхню загальну чисельність та можливості, зазначають аналітики.

"Виведення російських військ з правого берега Дніпра навряд чи буде пасткою, призначеною для того, щоб заманити українські війська в дорогий бій під Херсоном, як припускають деякі українські та західні джерела", - вважають експерти.

ISW раніше спостерігав безліч ознак того, що російські сили, військові та економічні засоби, а також окупаційні елементи неухильно відводяться з правого берега річки Дніпро. Російські офіційні особи очікували і готувалися до відступу таким чином, що це несумісно з кампанією з обману ЗСУ.

Російське командування, безумовно, намагатиметься сповільнити наступ українських військ, щоб забезпечити впорядкований відхід, і деякі сили можуть залишитися, щоб затримати українські війська в самому місті Херсоні, але ці бойові дії стануть засобом для виведення якомога більшої кількості російських підрозділів у доброму стані, зазначили в ISW.

Ключові висновки ISW

  • Битва за Херсон по суті не завершена, але російські війська вступили до нової фази, віддаючи пріоритет відведення своїх військ через річку в повному порядку.
  • Багато відомих голосів у просторі російських блогерів підтримали генерала Суровікіна і назвали це рішення необхідним, вказуючи на те, що російське керівництво зробило уроки з інформаційних наслідків катастрофічного виведення російських військ з Харківської області в середині вересня.
  • Секретар Ради національної безпеки Росії Микола Патрушев зустрівся 9 листопада у Тегерані з високопосадовцями Ірану, ймовірно, для обговорення продажу іранських балістичних ракет Росії та інших форм співробітництва.
  • Російські та українські джерела повідомляють про бої вздовж траси Сватове – Кремінна та Білогорівки Луганської області.
  • Українські сили досягли територіальних успіхів на північний схід від міста Херсон і продовжили свою успішну кампанію з перехоплення.
  • Російські війська продовжували наступальні операції в районі Бахмута, Авдіївки та на заході Донецької області.
  • Суб'єкти Російської Федерації важко оплачують мобілізований персонал, а російські військові важко забезпечують його.
  • Родичі мобілізованих продовжують протестувати проти невиплати та поганих умов утримання.
  • Колаборант Кирило Стремоусов загинув в автокатастрофі в день, коли російські війська оголосили про звільнення з правого берега Херсонської області.
  • Окупаційна влада в тилу, ймовірно, посилює репресії та фільтраційні заходи правоохоронних органів на тлі побоювань українських контрнаступів після оголошення виведення військ 9 листопада.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що у Херсоні залишається значна частина російських угруповань. Поки що рано говорити про те, що окупанти покинули місто.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що оголошення про нібито відступ з правого берега Херсонської області не є "жестом доброї волі" чи "подарунком" з боку Росії.

Президент Джо Байден заявив, що наказ Росії про відступ військ з Херсона на лівий берег річки Дніпро показав, що Москва має реальні проблеми зі збройними силами.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.