ua en ru

Видача паспортів за кордоном: Рада підтримала важливий законопроект

Видача паспортів за кордоном: Рада підтримала важливий законопроект Фото: Рада підтримала законопроєкт про видачу паспортів за кордоном (Віалій Носач, РБК-Україна)

Верховна рада підтримала у цілому законопроєкт про надання окремих адміністративних послуг українцям. Зокрема, йдеться про видачу паспортів для українців за кордоном.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на нардепа Олексія Гончаренка у Telegram.

Сьогодні парламент під час засідання ухвалив законопроєкт №11017. Його підтримали у цілому 236 народних депутатів.

У пояснювальній записці йдеться про те, що законопроєкт покликаний вирішити проблему з видачею паспортів за кордоном.

В Україні під час повномасштабної війни запровадили експериментальний проєкт для видачі паспортів за кордоном. Термін його дії закінчується влітку 2024 року. Тому Рада вирішила закріпити на рівні закону можливість видачі паспортів для українців за кордоном. Цим займається державне підприємство "Документ".

Крім того, вводиться адміністративний збір за оформлення паспортів, який йтиме у бюджет України.

Також законом продовжується можливість одночасного оформлення паспорта громадянина України та паспорта/паспортів громадянина України для виїзду за кордон (у тому числі заміну втраченого/викраденого документа чи його обмін).

Також законопроектом передбачається:

  • паспорт громадянина України у формі картки оформлюється безстроково особам, які досягли 65 років;
  • термінове оформлення (у тому числі замість втраченого або викраденого) та обмін паспорта громадянина України здійснюється у строк не пізніше ніж через 7 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети (замість 10 робочих днів у чинній редакції).