Апельсини люблять за соковиту м’якоть, а от шкірки більшість викидає. Та насправді саме вони приховують чимало користі для організму.
РБК-Україна повідомляє, як правильно ат безпечно їсти апельсинові шкірки.
Містить необхідні поживні речовини
Апельсини відомі своїм багатим вмістом вітаміну С. Ціла апельсинова шкірка (або порція вагою приблизно 100 грамів) містить близько 45 мг вітаміну С.
За даними Національні інститути охорони здоров'я (NIH), така кількість становить щонайменше половину рекомендованої добової норми вітаміну С для дорослих.
Шкірка також багата на інші поживні речовини, такі як кальцій та фосфор.
Забезпечує велику кількість клітковини
Апельсинові шкірки є багатими джерелами клітковини. Вони містять близько 10,6 г.
Дослідження, опубліковані в журналі Human Nutrition Metabolism, показують, що шкірка особливо багата на пектин - розчинну клітковину. Пектин підтримує регулярне випорожнення кишечника, уповільнюючи травлення та полегшуючи вироблення здорового стільця.
Містить антиоксиданти
Шкірка містить потужні антиоксиданти, які можуть запобігати пошкодженню клітин в організмі або боротися з ним.
Дослідження у журналі Food Science Nutrition показують, що апельсинова шкірка містить більше поліфенолів (рослинних сполук), ніж інші цитрусові.
Поліфеноли можуть допомогти запобігти та лікувати хронічні захворювання, такі як:
Хоча апельсинова шкірка загалом вважається безпечною для вживання, але є деякі поради, які слід враховувати, додаючи її до свого раціону, такі як:
Додамо, що важливо вживати помірно, адже різке велике включення клітковини до раціону може призвести до неприємних побічних ефектів, таких як здуття живота або біль у шлунку
Вас може зацікавити: