ua en ru

Уряд Німеччини знову закликають передати Україні ракети Taurus

Уряд Німеччини знову закликають передати Україні ракети Taurus Фото: Олаф Шольц, канцлер Німеччини (Getty Images)

У Німеччині як в уряді, так і в опозиції зростає прихильність до ідеї передати Україні далекобійні ракети в рамках військової допомоги. Політики та дипломати закликають Берлін надати українській стороні системи Taurus.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на німецьку газету Welt am Sonntag.

У матеріалі йдеться про те, що один із високопоставлених політиків ФРН вказує на "тактику навмисних зволікань" у цьому питанні.

За словами депутата Бундестагу від опозиційної партії ХДС Родеріха Кізеветтера, Берлін повинен терміново передати Україні більше танків Leopard 2, засобів розмінування, зенітних систем, боєприпасів, а також "доставити крилаті ракети Taurus".

Політик звернув увагу, що Бундесвер має 600 систем Taurus, 450 з яких хоч і не працюють, проте можуть бути модернізовані для експорту.

Проте, вважає він, на це просто не вистачає політичної волі, при цьому затримка у наданні ракет Україні здатна не лише продовжити війну, а й може перенести повномасштабну військову агресію РФ та інші держави, зокрема на Молдову, Польщу, Румунію та держави Балтії.

Представник ліберальної партії з правлячої коаліції Маркус Фабер заявив, що позитивний досвід від постачання крилатих ракет для України від Великої Британії демонструє важливість такої допомоги.

Додамо також, що посол України в Німеччині Олексій Макєєв також закликав Берлін переглянути ставлення про відмову у наданні нашій країні подібних далекобійних крилатих ракет, які можуть суттєво допомогти ЗСУ у відбитті агресії РФ, і врятувати багато життів громадян, які страждають від терористичних ударів окупантів.

Що відомо про крилаті ракети Taurus

Авіаційна дозвукова крилата ракета TAURUS KEPD являється аналогом британських Storm Shadow. При цьому їх радіус дії значно більший - до 500 кілометрів. Її вага - 1400 кг, а довжина 5 метрів. Розробили ракету в компанії Taurus Systems GmbH. У Німеччині замовили 600 бойових та 14 навчальних ракет Taurus для своїх повітряних сил.

Також відомо, що у даній ракеті система підриву бойової частини може програмуватися на повітряний чи підземний підрив. У разі повітряного підриву обидва заряди підриваються одночасно.

Відомо, що базова модель ракети TAURUS має тандемну бетонобійну бойову частину типу MEPHISTO. Передовий заряд бойової частини - кумулятивний, основний заряд - фугасний. Його розміщено у високоміцному корпусі, форма якого оптимізована для пробивання бетону та важких порід ґрунту. Вага фугасного заряду разом з корпусом - 400 кілограмів, загальна вага БЧ - 480 кілограмів.

Дальнобійні ракети для України

Нагадаємо, що раніше Німеччина відкинула прохання України надати крилаті ракети Taurus із дальністю дії до 500 кілометрів, про які країна просила з початку літа. Також у США досі тривають обговорення щодо постачання ракет ATACMS.

Також зазначимо, що ще навесні Британія передала Україні далекобійні ракети Storm Shadow, які українські війська вже вміло застосовують. Також президент Франції Еммануель Макрон оголосив про передачу далекобійних ракет SCALP.

Раніше у липні політик Вільної демократичної партії Німеччини Маркус Фабер знову закликав владу надати Україні далекобійні ракети Taurus.