ua en ru

Двох агітаторів РФ відправили до в’язниці: серед них був власник каналу "Херсонська республіка"

Двох агітаторів РФ відправили до в’язниці: серед них був власник каналу "Херсонська республіка" Фото: В Україні засудили двох агітаторів РФ (Віталій Носач, РБК-Україна)

Два інтернет-агітатори виправдовували воєнні злочини РФ та закликали до захоплення державної влади в Україні. Їх затримали та засудили до 3 і 6 років позбавлення волі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сторінку Служби безпеки України.

"Одним із ворожих поплічників виявився мешканець Івано-Франківської області, який у квітні минулого року створив канал "Херсонська республіка". На цьому інтернет-ресурсі він публікував дописи, де намагався дискредитувати військовослужбовців Сил оборони та закликав підтримати псевдореферендум у захоплених районах Херсонської області", - йдеться у повідомленні.

На каналі регулярно публікувались новини та заяви, які були пов'язані з колаборантами Володимиром Сальдо та Кирилом Стремоусовим. Суд визнав агітатора винним за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади;
  • Колабораційна діяльність;
  • Образа честі та гідності військовослужбовця, погроза військовослужбовцю;
  • Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників.

Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 6 років.

"Також до реального терміну ув’язнення засуджено мешканця Тернопільської області, який в інтернеті публічно поширював заклики до вбивства державних діячів і насильницького повалення конституційного ладу України", - пояснили в СБУ.