ua en ru

В Україні прийняли на озброєння танки Leopard трьох модифікацій

В Україні прийняли на озброєння танки Leopard трьох модифікацій Фото: на озброєння ЗСУ прийняти танки Leopard різних модифікацій (GettyImages)

Міністерство оборони України прийняло на озброєння для Збройних сил танки іноземного виробництва Leopard трьох модифікацій. Йдеться про "Леопарди" 2А6, 2А5 і 1А5".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міноборони України.

Накази про ухвалення цих танків на озброєння українських Збройних сил підписав міністр оборони Рустем Умєров.

Танки Leopard 2А6, Leopard 2А5 та Leopard 1А5 були отримані Україною від західних партнерів у рамках військової та оборонної допомоги.

У Міноборони зазначили, що "Леопарди" ефективно зарекомендували себе у боях.

"Тим, що міністерство приймає ці танки на озброєння, ми декларуємо на довгострокову перспективу намір мати сучасну та високотехнологічну зброю", - йдеться у заяві оборонного відомства.

Також у Міноборони звернули увагу, що танки "Leopard" модифікацій 2А6, 2А5 та 1А5 призначені для прориву укріплених позицій противника, знищення вогневих точок, техніки та живої сили ворога, швидкої організації оборонних рубежів.

Чим відрізняються модифікації "Леопардів" 1A5, 2А5 та 2А6

Модель німецького танка Leopard 1 була сконструйована ще 1956 року, а серійне виробництво розпочалося у Німеччині 1965 року. Початковою метою проекту була заміна американських М47 і М48, які армія Західної Німеччини мала в 50-60-ті роки, зазначає ITC.

Модифікація Leopard 1A5 є добре оснащеною останньою серійною моделлю. Конструкція була змінена для більш ефективного протистояння радянським танкам Т-64Б, Т-72Б, Т-72М1 та Т-80. Танк отримав систему управління вогнем Krupp-Atlas Electronik (KAE) EMES 18 з тепловізором Carl Zeiss (схожу на EMES 15 у Leopard 2). Замість стетоскопа з'явився лазерний далекомір.

У цю модель танка від Leopard 2 перейшов балістичний обчислювач та контрольний блок комп'ютера. Також на стволі було встановлено коліматор для прискорення налаштування прицілу.

Також Leopard 1A5 отримав покращені боєприпаси - бронебійні оперні снаряди (APFSDS) DM23 та DM33. Такі моделі мають можливість встановлення гармати 120 мм від Leopard 2, проте серійну модернізацію визнали недоцільною.

В Україні прийняли на озброєння танки Leopard трьох модифікацій

Фото: танк Leopard 1A5

Модель Leopard 2А5 оснащена клиноподібною рознесеною бронею, міцнішою лобовою бронею, протиосколковими вкладками оббивки інтер'єру. Приціл командира було перенесено та отримав незалежний тепловізійний канал, приціл також навідника було перенесено на дах вежі. башта повністю електрично керована, покращена гальмівна система гармати L/55.

З модифікацій слід відзначити датський Leopard 2A5 DK, покращений рівень Leopard 2A6.

В Україні прийняли на озброєння танки Leopard трьох модифікацій

Фото: танк Leopard 2А5

Танк "Леопард" модифікації 2А6 спочатку отримав 120 мм гармату L/55, що додається більш ранні покоління. Також отримав безліч різних покращень та різновидів, що дозволяють виділити його в окреме сімейство.

В Україні прийняли на озброєння танки Leopard трьох модифікацій

Фото: танк Leopard 2А6

Передача Leopard Україні

Нагадаємо, частина країн Європи вирішила надати Україні танки Leopard 2 та Leopard 1 у рамках військової допомоги. Загалом союзники пообіцяли надати два батальйони танків Leopard 2 (близько 60 одиниць).

При цьому для їхнього ремонту Польща погодилася організувати на своїй території сервісний центр. Так, на початку жовтня стало відомо, що Польща передала Україні партію відремонтованих танків Leopard 2.

Нещодавно у Міноборони Німеччини заявили, що до України найближчими днями прибуде партія німецьких танків Leopard 1 та іншої техніки для фронту.