ua en ru

В Україні підвищили прогноз збору зерна через високу урожайність

В Україні підвищили прогноз збору зерна через високу урожайність Фото: Урожай зерна в Україні становитиме 79 млн тонн (Віталій Носач, РБК-Україна)

Міністерство аграрної політики України вчергове підвищило прогноз врожаю зернових та олійних цього року з огляду на кращу врожайність основних культур.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову фінансового комітету Ради Данила Гетманцева в Telegram.

Як зазначив депутат, станом на кінець вересня міністерство оцінювало обсяг майбутнього врожаю зернових та олійних на рівні 79 млн тонн (76,7 млн тонн у вересні). Це більше на 7 млн тонн (+10% до факту минулого року).

Він нагадав, що первинні оцінки врожаю були набагато гіршими (на рівні 63-64 млн тонн), оскільки посівні площі цього року скоротились.

Прогноз Мінагрополітики

Як повідомили в прес-службі Мінагрополітики, погодні фактори залишаються сприятливими та дозволяють підвищити прогноз виробництва до 79,1 млн тонн. Зокрема, цього року українські аграрії можуть зібрати близько 57,5 млн тонн зернових та 21,6 млн тонн олійних.

"Хоча загальна площа посівних ярих і озимих зернових цьогоріч була меншою на 980 тис. га, ніж торік, й становила 10 895 тис. га, погодні умови сприяли майже рекордній врожайності зернових культур (до 52,1 ц/га) що дозволяє значно збільшити обсяги виробництва врожаю" - йдеться в повідомленні.

За попередніми оцінками Мінагрополітики, у 2023 році аграрії зможуть зібрати зернових у таких обсягах: пшениці - 21,7 млн тонн, ячменю - 5,7 млн тонн та кукурудзи - 28,5 млн тонн.

Валове виробництво олійних культур досягне 21,6 млн тонн. Врожай соняшнику прогнозується на рівні 13 млн тонн. Ріпаку, як прогнозується, аграрії зберуть рекордну кількість за останні роки - 4 млн тонн. Рівень виробництва соєвих бобів становить 4,6 млн тонн.