ua en ru

Україна має потенціал повернути інціативу на фронті у 2023 році, - ISW

Україна має потенціал повернути інціативу на фронті у 2023 році, - ISW Фото: Українські війська мають потенціал повернути інціативу на фронті у 2023 році (Віталій Носач, РБК-Україна)

Українські війська мають потенціал відновити ініціативу на фронті у 2023 році за достатньої та своєчасної підтримки Заходу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначили, що президент Володимир Зеленський та міністр оборони Олексій Резніков днями зробили синхронні заяви щодо підготовки ЗСУ до контранступу найближчим часом.

Водночас у звіті вказується на важливість оборони Бахмута. В ISW притримуються оцінки, що рішення України захищати місто є стратегічно обґрунтованою спробою стиснути російські війська на окремій ділянці фронту та розбити їх.

Проте, за словами Зеленського, українці продовжать оборону Бахмута, але "не будь-якою ціною".

Адже, як розповів член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, Росія кинула "всі боєздатні підрозділи у Луганську і Донецьку області, а також частково в Запорізьку область".

Таким чином парламентар підтвердив, що Москва не має великих незадіяних боєздатних резервів, які можна було б розгорнути та змінити хід операцій.

"Ці дані узгоджуються з оцінкою ISW про те, що Україна має потенціал відновити ініціативу у 2023 році за достатньої та своєчасної підтримки Заходу", - додали в Інституті вивчення війни.

Основні висновки:

  • Президент США Джо Байден відвідав Київ 20 лютого напередодні перших роковин російського вторгнення в Україну, засвідчивши незмінну відданість США підтримці України в її зусиллях зі звільнення своєї території.
  • Українські посадовці продовжують реагувати на заяви неназваних представників американського оборонного відомства про темпи та перспективи війни, яка наближається до роковин.
  • Міністерство оборони РФ оголосило про офіційну інтеграцію бойовиків "ДНР" і "ЛНР" до складу збройних сил Росії 19 лютого у відповідь на зростаючу критику з приводу повідомлень про зміну командування в маріонеткових підрозділах.
  • Рішення про реорганізацію ополченців на тлі триваючого наступу, ймовірно, свідчить про те, що МО Росії не розуміє масштабу викликів, пов'язаних з інтеграцією нерегулярних формувань у професійну армію під час інтенсивних бойових дій.
  • Реструктуризація маріонеткових збройних формувань свідчить про те, що російське військове командування намагається здійснити всі бажані реформи, поки МО РФ користується прихильністю президента Росії Володимира Путіна.
  • Російське військове командування, ймовірно, позбавило засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина доступу до артилерійських снарядів і важкого озброєння в рамках зусиль з професіоналізації російських збройних сил.
  • Пригожин міг спотворити інформацію про руйнівний вплив нестачі артилерійських боєприпасів для "вагнерівців", щоб замаскувати своє справжнє розчарування нездатністю ПВК мати власні артилерійські системи та керувати ними.
  • Глава Чечні Рамзан Кадиров, ймовірно, намагався заспокоїти можливий гнів Пригожина через ймовірну відмову Кадирова приєднатися до інформаційної кампанії Пригожина проти МО Росії.
  • Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що уряд США стурбований можливим розглядом Китаєм питання про надання летальної допомоги Росії.
  • Російські війська продовжували наступальні дії на лінії Сватове - Кремінна.
  • Окупанти також продовжили наступальні операції навколо Бахмута і в районі Авдіївки-Донецька та на заході Донецької області.
  • Українські чиновники повідомили, що російські війська продовжують мілітаризацію Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).
  • Крім того, вони повідомили, що російські війська, можливо, намагаються відремонтувати системи протиповітряної оборони, розгорнуті в Україні.
  • Окупанти використовують "антитерористичну" комісію для виправдання захоплення та націоналізації активів в окупованому Криму для отримання економічної та військової вигоди.