ua en ru

Удар по Кривому Рогу та атака "Шахедів" у Харкові: що відомо про наслідки нічного обстрілу

Удар по Кривому Рогу та атака "Шахедів" у Харкові: що відомо про наслідки нічного обстрілу Фото: через нічну атаку у Кривому Розі є влучання в п’ятиповерхівку (t.me/dsns_telegram)

Російські окупанти в ніч на 13 червня здійснили чергову повітряну атаку по Україні. Внаслідок якої є влучання в п'ятиповерхівку в Кривому Розі, а також наслідки цього обстрілу відчули й у Харкові.

РБК-Україна зібрало в матеріалі все, що відомо про наслідок нічного обстрілу.

Росія застосувала 14 ракет і дрони

За підрахунками Генштабу ЗСУ, попередньо, ворог застосував 14 крилатих ракет Х-101/555, з яких 10 було знищено протиповітряною обороною. Росіяни випустили ракети зі стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Каспійського моря.

Також РФ завдала авіаційного удару 4 дронами "Шахед", один з них знищили наші захисники.

Київ

Цієї ночі всі ворожі цілі в повітряному просторі навколо Києва були виявлені та успішно знищені силами та засобами протиповітряної оборони. Інформація щодо жертв чи руйнувань наразі не надходила.

"Дані оперативного зведення збираються та уточнюються. Слідкуйте за новими повідомленнями", - написав вранці начальник КМВА Сергій Попко.

Харків

Під ворожим вогнем цієї ночі опинився і Харків. Внаслідок атаки дронами-камікадзе в місті постраждало комунальне підприємство та складське приміщення.

"Попередньо в одному випадку постраждало комунальне підприємство у Київському районі, а в іншому випадку - складське приміщення у Салтівському, де внаслідок вибуху сталася пожежа", - написав мер Харкова Ігор Терехов.

На місцях прильотів працюють відповідні служби. Попередньо, без постраждалих.

Пізніше очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов показав фото наслідків атаки "Шахедів".

Фото: наслідки атаки "Шахедів" у Харкові (t.me/synegubov)

Кривий Ріг

Найтрагічнішими за наслідками ця атака стала для Кривого рогу на Дніпропетровщині.

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в регіоні три крилаті ракети було збито, але є і "прильоти". Пошкоджені цивільні об’єкти. Зокрема, понівечена п’ятиповерхівка, де спалахнула пожежа на площі 700 кв. м, загорілися квартири з першого по п’ятий поверхи.

За словами голови військової адміністрації міста Олександра Вілкула, окупанти шістьма ракетами атакували місто вночі та влучили у п’ять об`єктів: багатоповерховий будинок, підприємства, склади.

Через влучання в п'ятиповерхівку в Кривому Розі вже відомо про щонайменше 3 загиблих. Ще 25 - поранених, серед них 10 - тяжких, троє - надтяжких, повідомив Вілкул.

Також, імовірно, під завалами п'ятиповерхівки може перебувати 7 людей.

При цьому Офіс генерального прокурора повідомив, що йдеться вже про 4 загиблих внаслідок удару по будинку.

Крім п'ятиповерхівки в місті також є влучання і на приватному підприємстві (там 3 постраждалих). Ймовірно, під завалами складу є люди. Ще 4 травмованих - на іншій локації.

Таким чином, суттєвих руйнувань зазнали приватні будинки, автомобільне підприємство, автомобілі. Наразі триває ліквідація пожежі в багатоповерховому будинку та розбір завалів.

Оновлено. Як повідомив голова військової адміністрації міста Олександр Вілкул, йдеться про 6 жертв.

При цьому за даними ДСНС, о 08:50 13 червня пожежу у п’ятиповерховому житловому будинку ліквідовано на загальній площі 750 кв.м.

"Загинуло 4 особи, 21 особа постраждала та врятовано 12 осіб. Проводяться аварійно-рятувальні роботи", - повідомили рятувальники.

У Кривому Розі пошкоджена ТЕЦ, знеструмлені три шахти

Як повідомили в Міністерстві енергетики, через ракетний обстріл російських окупантів сьогодні вночі в Кривому Розі була пошкоджена ТЕЦ. У зв'язку з цим тисячі абонентів залишились без світла.

"Вибуховою хвилею також пошкоджено будівлю Криворізької ТЕЦ. На ранок частину абонентів енергетики вже змогли заживити - в Дніпропетровській області без світла залишаються 6 тисяч абонентів", - йдеться в заяві Міненерго.

Також у Кривому Розі без живлення залишилися три шахти, в яких було заблоковано кілька десятків людей. Пізніше шахтарі були врятовані.

Кількість загиблих через удар по Кривому Рогу зросла до 9

Про це повідомив перший заступник голови Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов.

"Вже не 6, а 9 загиблих. П'ятеро людей дістали з-під завалів продуктового складу, де наразі ще проводяться пошуково-рятувальні роботи. Ми бачимо, що можуть ще знаходитися люди під цими завалами...Роботи продовжуються", - розповів він в ефірі телемарафону.

У Кривому Розі вже 10 загиблих і 28 поранених

"Станом на 13:00 - десять людей загинуло, один перебуває під завалами, 28 поранених, з них 12 у лікарнях міста в середньому, тяжкому та дуже тяжкому стані", - написав голова військової адміністрації міста Олександр Вілкул.

Рятувальна операція триває. Завтра в Кривому Розі оголошено День жалоби.

Цю інформацію також підтвердив і очільник Дніпропетровської ОВА.

За словами Сергія Лисака, тіла шістьох дістали з-під завалів складу приватного підприємства. Там рятувальники продовжують розбирати руїни. Шукають одну людину. Ще чотири долі обірвав удар по п’ятиповерхівці.

У Кривому Розі вже 11 загиблих, рятувальна операція завершена

"Тіло ще однієї загиблої людини дістали з-під завалів приватного підприємства у Кривому Розі. За цю страшну ніч ворог вбив у місті 11 мирних", - написав Лисак.

За його словами, пошуково-рятувальна операція завершена. Триває розбір конструкцій.

Одна з ракет поцілила у склад бутильованої води в Кривому Розі

"Тут працювали близько 25 людей у цілодобовому режимі. Вода розвозилася у різні куточки України, нещодавно звідси відправляли фури води у Херсон. Тут знайшли сімох загиблих громадян, наймолодшому з них було 17 років. Троє людей звідси зараз у лікарнях. На цю мить у Кривому Розі 11 загиблих", - повідомив голова МВС Ігор Клименко в ефірі телемарафону.

Фото: наслідки ракетного удару по Кривому Рогу (t.me/pgo_gov_ua) (t.me/UA_National_Police)

МВС підбило підсумки наслідків ворожого удару по Кривому Рогу

За словами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка:

  • На місці влучання у п'ятиповерховий будинок загинуло 4 особи: літня людина, чоловік 30 років та молода сім'я.
  • 28 осіб знаходиться в лікарні, одна людина у вкрай важкому стані. Також підрозділи ДСНС врятували 12 осіб.
  • Зафіксовано 81 звернення від громадян щодо втрати майна.
  • Крім п'ятиповерхового будинку, який внаслідок російського обстрілу постраждав найбільше, пошкоджено ще 4 будинки навколо та багато транспорту.
  • Також у місті зафіксовано пошкодження трьох навчальних закладів.
  • Загалом через обстріл Кривого Рогу загинуло 11 людей.

Реакція Зеленського

Глава держави опублікував відео з наслідками ворожого удару по будинку в Кривому Розі та пообіцяв, що окупанти відповідатимуть за кожну ракету.

"Чергові ракети терористів, російські вбивці продовжують свою війну проти житлових будинків, звичайних міст і людей. На жаль, є загиблі, є поранені. Рятувальна операція у Кривому Розі триває. Мої співчуття усім, хто втратив рідних! Ніколи не буде прощення терористам, і за кожну свою ракету вони відповідатимуть", - написав Володимир Зеленський.

В ООН відреагували на атаку росіян

Координатор гуманітарних питань ООН в Україні Деніз Браун, зокрема, різко засудила сьогоднішню ранкову атаку окупантів на Кривий Ріг.

"Російське вторгнення знову забрало життя та принесло страждання народу України. Сьогодні вранці під час обстрілу Кривого Рогу внаслідок удару по житловому будинку загинуло та було поранено багато мирних жителів. Міжнародне гуманітарне право чітке: цивільні особи та цивільна інфраструктура не є ціллю!" - написала вона.

Під ранок Росія знову вдалася до атаки

Після нічної атаки країни-агресора Україну знову вранці охопила масштабна повітряна тривога. Як згодом повідомили в Повітряних силах ЗСУ, під ранок окупанти здійснили повторну атаку з Каспійського моря трьома Ту-95мс.

За попередніми даними цього разу до України долетіла лише одна крилата ракета, яку було знищено українською ППО.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.