ua en ru

Туреччина звинуватила Швецію у порушенні зобов'язань щодо НАТО через протест у Стокгольмі

Туреччина звинуватила Швецію у порушенні зобов'язань щодо НАТО через протест у Стокгольмі Фото: Туреччина заявила, що Швеція порушує зобов'язання щодо членства в НАТО (Getty Images)

Туреччина відреагувала на протести у шведській столиці Стокгольмі. Анкара звинуватила Швецію у порушенні зобов'язань щодо вступу до НАТО.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Міністерства закордонних справ Туреччини.

Туреччина засудила протести у Стокгольмі, де представники антиісламської партії Stram Kurs спалили Коран. Анкара назвала це "нападом" на священну книгу та "відкритим злочином на ґрунті ненависті".

"Ця демонстрація є кричущим порушенням зобов'язання Швеції щодо Тристороннього меморандуму про запобігання пропаганді терористичних організацій. Заява про дотримання зобов'язань щодо Тристороннього меморандуму та їх виконання - це два різні питання ", - заявили в МЗС.

Що цьому передувало

У суботу, 21 січня, у центрі Стокгольма пройшов мітинг проти вступу Швеції до НАТО. Данський ультраправий політик Расмус Палудан, який очолює антиісламську партію Stram Kurs, спалив Коран перед будівлею посольства Туреччини у Стокгольмі. Акцію протесту дозволили у Швеції.

При цьому прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон засудив дії учасників акції у Стокгольмі. Він вибачився перед мусульманами за підпал Корану.

"Свобода слова - фундаментальна частина демократії. Але те, що законно, необов'язково прийнятно. Спалення книг, які для багатьох святими, є вчинком глибокої неповаги. Я хочу висловити своє співчуття всім мусульманам, скривдженим тим, що сталося сьогодні у Стокгольмі", - написав політик у Twitter.

Нагадаємо, вчора Туреччина скасувала візит глава Міноборони Швеції Пала Джонсона до Анкари через дозвіл владою Стокгольма провести протест курдів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.