ua en ru

Ці скляні форми не можна класти в духовку: перевірте свої!

Ці скляні форми не можна класти в духовку: перевірте свої! Як зрозуміти, що скляні форми можна класти у духовку (фото: Freepik)

Не всі скляні форми однаково безпечні для духовки. Деякі матеріали можуть тріснути або навіть вибухнути під впливом високої температури. Тому важливо знати, які форми краще залишити для холодильника чи мікрохвильовки, а не для випікання.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Southern living.

Як зрозуміти, що форми безпечно класти в духовку

Маркування на дні або упаковці

Найпростіший спосіб - знайти напис "Oven-safe", "Heat-resistant" або символ духовки. Якщо такого маркування немає - не ставте посуд у духовку.

Матеріал

Боросилікатне скло (Borosilicate) - безпечне для духовки, адже витримує різкі перепади температур. Содово-вапняне або звичайне скло часто не витримує нагрівання понад 150-180 °C.

Мікротріщини або пошкодження призводять до того, що навіть термостійке скло може раптово тріснути.

Навіть якщо форма позначена як безпечна для використання в духовці, то якщо її нагріти вище певної температури, скло може розбитися.

Форма і конструкція

Скло з пластиковими або силіконовими елементами (кришки та ручки) не можна ставити в духовку.

До того ж декоративне скло з малюнками або металевими вставками може тріснути.

Які форми не можна класти у духовку

Тонке звичайне скло

Наприклад, звичайні скляні миски або стакани. Вони можуть лопнути від різкої зміни температури.

Декоративне або кольорове скло

Сюди відносяться скляні миски з малюнками, фарбовані або з металевими вставками. Фарба або метал можуть тріснути або виділяти шкідливі речовини при нагріванні.

Скло для холодних напоїв

Не можна класти у духовку склянки, банки для компоту чи джему, які не маркуються як термостійкі. Такі склянки не витримують високих температур духовки.

Завжди перевіряйте перед використанням

Якщо ви не впевнені, то поставте форму в холодну духовку і поступово нагрівайте до потрібної температури.

Ніколи не ставте холодну форму на гарячу плиту або у духовку, щоб уникнути термічного шоку.

Також важливо ніколи не допускати контакту гарячого скляного посуду з чимось холодним, і навпаки. Гарячий посуд, вийнятий з духовки, ніколи не слід класти в холодну воду.