ua en ru

Цей поширений інгредієнт може викликати запалення в організмі

Цей поширений інгредієнт може викликати запалення в організмі Як цукор може нашкодити організму (фото: Freepik)

Регулярне вживання звичайного цукру може викликати запальні процеси в організмі, що підвищує ризик хронічних захворювань. Прості способи допоможуть мінімізувати цей продукт в раціоні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.

Як доданий цукор призводить до запалення

Викликає різке підвищення рівня цукру

За даними National Library of Medicine, надлишок цукру в продуктах харчування швидко потрапляє в кров. Там він може спричинити повторні сплески рівня цукру в крові та інсуліну.

З часом це може зробити клітини менш чутливими до інсуліну, що призводить до інсулінорезистентності.

Оксидативний стрес

Окислювальний стрес виникає, коли клітини містять забагато нестабільних молекул, які називаються вільними радикалами. Ці нестабільні молекули можуть пошкоджувати тканини та клітини, активуючи запальну реакцію організму.

Утворення шкідливих сполук

Коли цукор накопичується в крові, то він може зв’язуватися з білками та жирами, утворюючи шкідливі сполуки, які називаються кінцевими продуктами глікування.

Ці сполуки пошкоджують тканини та викликають запалення, яке сприяє старінню та хронічним захворюванням.

Дисбаланс кишечника

Продукти з високим вмістом доданого цукру можуть зменшити кількість корисних кишкових бактерій і збільшити шкідливих.

Незбалансований кишковий мікробіом може пошкодити слизову оболонку кишечника, що дозволить запальним сполукам потрапляти в кров.

Сприяє запальним процесам у тканинах черевної порожнини

Продукти та напої з високим вмістом цукру, такі як газовані напої, тістечка, печиво та морозиво, є основною причиною збільшення ваги.

Надмірний цукор часто зберігається у вигляді жиру, особливо навколо живота. Цей тип жиру є метаболічно активним - він вивільняє запальні хімічні речовини, які можуть підвищити ризик серцевих захворювань та інших хронічних захворювань.

Як зменшити споживання доданого цукру

Читайте склад

Переглядаючи списки інгредієнтів, звертайте увагу на менш очевидні назви цукру, такі як декстроза, мальтоза, тростинний сироп або концентрат фруктового соку.

Поступове зменшення цукру

Якщо ви зазвичай додаєте дві порції цукру до кави, спробуйте скоротити їх до півтора на тиждень, а потім до однієї.

Невеликі зміни є більш стійкими в довгостроковій перспективі та можуть допомогти організму адаптуватися.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.