ua en ru

Три ракетні удари, жертви та багато поранених: подробиці атаки РФ на Чернігів

Три ракетні удари, жертви та багато поранених: подробиці атаки РФ на Чернігів Фото: РФ вдарила тричі ракетами по Чернігову 17 квітня (t.me/dsns_telegram)

Російські війська завдали трьох ракетних ударів по Чернігову 17 квітня, ракети поцілили майже по центру міста. Є жертви та багато поранених.

Всі подробиці атаки РФ на Чернігів - в матеріалі РБК-Україна нижче.

Головне станом на 19:45:

  • Наразі відомо про щонайменше 17 загиблих (серед них 25-річна лейтенант поліції) та 78 постраждалих (серед них три дитини). Понад 40 осіб госпіталізовано.
  • У місті оголошено день жалоби.
  • РФ била по густонаселеному району, що знаходиться неподалік центру. Ворог застосував крилаті ракети "Іскандер".
  • Ціллю став соціальний об'єкт, не пов'язаний з критичною інфраструктурою. Візуально зруйновані елементи стін з 6 поверхів - з третього по шостий поверх і прибудови до неї. Також пошкоджена лікарня, центральний корпус Чернігівської політехніки. Понівечені десятки автівок.
  • Попередньо, 16 будинкам завдано пошкоджень, переважно повилітали вікна. Триває обхід та обстеження квартир.
  • У районі, де були прильоти, відключили всі комунікації (світло, газ), аби не було ще більших руйнувань. О 17:00 планують відновити подачу електрики та газу.
  • Нацполіція інформує, що наразі відомо про 6 зниклих безвісти.

Наслідки ракетної атаки: відключені світло та газ, багато руйнувань

За словами Ломаки, о 9:03 три вибухи пролунали в місті, зокрема у густонаселеному районі.

"Пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури. Це 8-поверхова будівля. Візуально зруйновані елементи стін з 6 поверхів - з третього по шостий поверх і прибудови до неї", - додав він.

Крім того, пошкоджені будівлі, які знаходяться поряд - пошкоджено багато автомобілів в цьому районі.

"Там соціальна міська інфраструктура. Це густонаселений район, перехрестя двох вулиць. Тому там було багато і транспорту в цей час", - зазначив в.о. мера Чернігова.

Крім того, місцеві ЗМІ пишуть про проблеми зі світлом в місті. Це підтвердив і Ломако, зазначивши, що наразі йде ліквідація наслідків "прильотів", тому в районі влучань відключили всі комунікації - світло, газ.

"Для того, щоб не було ще більших руйнувань. В цілому це об'єкти які не пов'язані з критичною інфраструктурою, тому це не впливає жодним чином. Зрозуміло, що в цьому районі будуть проблеми певний час. Зараз головна задача - це пошукова операція... Тут досить багато руйнувань в цьому районі. Тому я думаю, що роботи ще багато", - зазначив він в ефірі телемарафону.

Стало відомо про загиблих і поранених, організовано штаб

"Ворог завдав трьох ракетних ударів майже по центру міста. Є загиблі цивільні, є багато поранених. Зараз працюють рятувальники, наші медики. Надають всю необхідну допомогу", - розповів голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

За словами голови ОВА, вже створено штаб допомоги постраждалим при Головному управлінні Нацполіції у Чернігівській області.

"Якщо ви потребуєте допомоги поліції - телефонуйте на лінію 102. Шановні громадяни! Якщо ви шукаєте своїх рідних ви можете звернутися за номером 093-241-09-87", - зазначили правоохоронці.

За словами Ломаки, удар припав по об’єктах цивільної та соціальної інфраструктури Чернігова.

"Лікарні працюють в посиленому режимі і вже приймають перших постраждалих", - констатував він.

Пізніше Чаус звернувся з проханням здати кров, через її нестачу через масований обстріл міста.

Четверо загиблих та 5 постраждалих

Близько 10:00 стало відомо про чотирьох загиблих та 5 постраждалих.

"На жаль, на даний момент інформація підтверджена про 4 загиблих. З того, що я бачу цифра може бути більше, на жаль. Тому що багато ще недосліджених об'єктів. Є травмовані, які звертаються до міських лікарень. Зокрема найбільше в лікарні №2 5 повідомлень про травмованих. Також я думаю, що їх (травмованих - ред.) більше", - розповів Ломако під час телемарафону.

Число жертв зростає, пошкоджено будівлю медзакладу

Близько 10:30 стало вже відомо про 5 загиблих.

"На жаль, відомо вже про п‘ятеро загиблих. Пошукова операція ще триває. Нагадую, на місці працюють всі служби і головне завдання - допомога постраждалим", - зазначив Ломако.

Станом на 10:40 вже 8 загиблих та 18 постраждалих внаслідок ракетних ударів РФ по Чернігову.

"Пошуково-рятувальна операція триває", - зазначив Ломако.

Як зазначили у МОЗ України о 10:59, у Чернігові 8 загиблих, 17 постраждалих.

"З них 6 госпіталізовано", - йдеться у повідомленні.

Крім того, пошкоджена будівля медзакладу, в лікарні - без постраждалих.

На місці працюють бригади екстреної швидкої допомоги.

Близько 11:00 стало відомо вже про 9 загиблих і більше 20 поранених.

"Наразі триває рятувально-пошукова операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих і більше ніж 20 поранених. Всі працюють, звісно з урахуванням норм безпеки, бо ми пам'ятаємо, що ворог інколи повторно атакує", - зазначив Чаус в ефірі телемарафону.

На 11:00, як розповіла медична директорка Чернігівської міської лікарні № 2 в ефірі телемарафону Наталія Фурс, до медзакладу звернулися 11 постраждалих.

"Три з них госпіталізовані. Два у важкому стані в операційній. Один середнього ступеня важкості. З приводу одного пацієнта вирішується питання щодо госпіталізації. Іншим надана медична допомога і вони відправлені на амбулаторне лікування", - зазначила вона.

Реакція Зеленського та 10 загиблих

Об 11:15 президент України Володимир Зеленський зазначив, що станом на цей час відомо про 20 постраждалих і 10 загиблих.

"Чернігів. Триває рятувальна операція після російського ракетного удару. Люди під завалами. На жаль, кількість загиблих може зрости. І цього не було б, якби Україна отримала достатньо засобів ППО та якби рішучість світу в протидії російському терору теж була достатньою", - написав він.

Наслідки обстрілу Чернігова 17 квітня ((t.me/V_Zelenskiy_official)

Є безвісти зниклі, кількість жертв та поранених продовжує зростати

Як розповів голова МВС Ігор Клименко, у Чернігові вже 11 загиблих, 22 травмованих, є також і безвісти зниклі

"Маємо заяви про щонайменше трьох безвісти зниклих. Під завалами - ще люди. Триває пошуково-рятувальна операція. З постраждалими працюють психологи. На відео - момент порятунку одного із потерпілих", - додав він.

Серед загиблих внаслідок російського обстрілу, за його словами, 25-річна лейтенант поліції.

"Жінка жила в сусідньому будинку, перебувала вдома на лікарняному. Смертельне осколкове поранення", - констатував Клименко.

Вже 50 постраждалих, трьох вдалось врятувати

Станом на 12:00 у Чернігові триває рятувальна операція, вже відомо про 50 постраждалих. Майже в центрі міста зруйнована восьмиповерхова будівля, пошкоджені чотири багатоповерхівки, лікарня, заклад вищої освіти, десятки авто.

"Зараз відомо про понад 50 потерпілих, з яких троє дітей, та 11 загиблих. Під завалами можуть перебувати люди", - зазначив заступник голови Офіса президента Олексій Кулеба.

Як зазначив речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий в ефірі телемарафону, трьох людей вдалося врятувати з-під завалів.

Трохи згодом стало відомо про 13 загиблих та понад 60 травмованих.

Пошкоджено центральний корпус Нацуніверситету "Чернігівська політехніка"

Під час масованого удару по Чернігову, окрім пошкодження медзакладу та інших руйнувань, вибуховою хвилею вибуховою хвилею пошкоджено і "Чернігівську політехніку".

"Вибуховою хвилею повилітали всі вікна, двері. Постраждалих та травмованих немає. Люди вчасно пішли в укриття. Наразі наші закордонні партнери вже знають про пошкодження та готують нам допомогу", - розповів ректор університету Олег Новомлинець.

Як виглядає "Чернігівська політехніка" після удару 17 квітня (suspilne.media/chernihiv)

Кількість загиблих зросла до 14

Про це близько 13:20 розповів в ефірі телемарафону радник начальника Чернігівської ОВА Андрій Подорван.

"Власне удар був по центру міста Чернігова. Пошкоджено будівлю - це готель, який останні роки не працював. Поряд через вибух пошкоджені кілька багатоповерхівок, там вибиті вікна, пошкоджені фасади будівель від уламків. Неподалік розташована місцева лікарня, яка також постраждала. На щастя, там без потерпілих. Але там також вибиті вікна та пошкоджене обладнання. Також понівечені десятки авто, які знаходилися по периметру неподалік від місця удару і будівля одного із корпусів навчального закладу", - проінформував він.

Кількість жертв продовжує зростати

О 16:40 ДСНС повідомили про 17 загиблих внаслідок обстрілів. Серед загиблих - двоє померли у лікарні.

"Крім того, 60 людей постраждало, із них 3 дитини. Надано психологічну допомогу 58 особам", - додали в ДСНС.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: Telegram глави Чернігівської ОВА В'ячеслава Чауса, Telegram виконувача обов'язки мера Чернігова Олександра Ломаки, МОЗ України, Telegram МВС України, Telegram голови МВС Ігоря Клименка, коментар медичної директорки Чернігівської міської лікарні № 2 Наталії Фурс, Telegram президента України Володимира Зеленського, Telegram заступника голови Офісу президента Олексія Кулеби, коментар речника ДСНС України Олександра Хорунжого.