ua en ru

Трамп переміг на внутрішньопартійних виборах в Айові

Трамп переміг на внутрішньопартійних виборах в Айові Фото: кандидат у президенти США Дональд Трамп (GettyImages)

Дональд Трамп переміг з безпрецедентним відривом на внутрішньопартійних виборах Республіканської партії в Айові.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс зайняв друге місце зі значним відставанням, випередивши колишнього посла ООН Ніккі Хейлі, у боротьбі за те, щоб стати головною альтернативою Трампу.

За даними Edison Research, при підрахунку 95% очікуваних голосів Трамп отримав 51%, ДеСантіс – 21%, а Хейлі – 19%.

Підприємець Вівек Рамасвамі завершив свою амбітну президентську кампанію, набравши трохи менше 8% голосів і підтримав Трампа у зверненні до прихильників.

Результат Трампа продемострував його популярність серед виборців-республіканців - навіть після двох імпічментів, його участі в нападі на Капітолій США 6 січня 2021 року, скоєного натовпом прихильників, і його 91 кримінального звинувачення у спробі скасувати вибори 2020 року, а також у збереженні секретних документів після відходу з Білого дому та фальсифікації записів, пов'язаних із приховуванням грошових виплат порнозірці.

Якщо Трамп набере більше 50% і отримає більше, ніж усі його суперники разом узяті, це ще більше послабить аргументи його опонентів про те, що його номінація від республіканців може бути зірвана.

Кокуси в Айові

У більшості штатів вибори відбуваються як завжди: потрібно з'явитися, проголосувати або, в крайньому випадку, відправити бюлетень поштою.

В Айові треба з'явитися особисто. Кокуси – збір громадськості, які відбуваються у церквах, школах, театрах чи звичайних будинках. На них потрібно з'явитися особисто та прийти у певний час. В Айові це 7 вечора.

Коли приходять виборці, представники кожного кандидата оголошують про підтримку свого кандидата і після цього відбувається голосування.

Вибори 2024 у США

Чергові вибори президента США заплановані на 5 листопада 2024 року. У виборах беруть участь дві основні політичні партії США: Демократична та Республіканська.

Нагадаємо, що за результатами опитування Трамп вирвався у лідери напередодні праймеріз у США.