ua en ru

Стартує новий саміт Кримської платформи: де дивитися та що треба знати

Стартує новий саміт Кримської платформи: де дивитися та що треба знати Фото: сьогодні стартує Другий парламентський саміт Кримської платформи (flickr.com)

У столиці Чехії Празі сьогодні проходить Другий парламентський саміт Кримської платформи. В ньому візьмуть участь майже 70 парламентів і парламентських асамблей, які представляють п'ять континентів.

Головне про новий саміт Кримської платформи, який сьогодні приймає Чехія, - читайте в матеріалі РБК-Україна нижче.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: сайт Кримської платформи, прес-служба Верховної ради України, "Радіо Свобода" та заяви голови ВР Руслана Стефанчука.

Трансляцію заходу можна дивитися нижче за посиланням

Хто бере участь у саміті

Головуватимуть на саміті Голова Верховної ради України Руслан Стефанчук та спікерка Палати депутатів парламенту Чеської Республіки Маркета Пекарова Адамова.

Також у межах візиту передбачено ряд двосторонніх зустрічей Голови Верховної ради України. Зокрема, з президентом Чехії Петром Павелом, спікеркою Палати депутатів парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою, президентом Сенату парламенту Чехії Мілошем Вистрчілом і керівниками парламентів країн-партнерів.

Загалом, за словами Стефанчука, участь у саміті візьмуть делегації майже 70 законодавчих органів різних країн світу.

Вже Другий парламентський саміт Кримської платформи

Зазначимо, що міжнародна Кримська платформа була створена влітку 2021 року за ініціативи президента України Володимира Зеленського. Вона має на меті об’єднати й координувати всі національні та міжнародні зусилля з деокупації Кримського півострова.

Цього року вже вдруге відбудеться Саміт Кримської платформи на рівні спікерів парламентів.

Парламентський вимір має на меті консолідувати міжнародні зусилля у питанні допомоги Україні й підтримки у відновленні суверенітету та територіальної цілісності, привернути увагу до питання незаконної окупації Криму та шляхів деокупації всієї території України.

Важливий аспект - це підтримка європейської та євроатлантичної інтеграції й залученість країн до підтримки "формули миру" президента України.

Особливість цього саміту

Важливим досягнення цьогорічного саміту є те, що до участі у ньому приєднаються делегації парламентів країн Африки Латинської Америки.

Крім того, США також візьмуть участь у парламентському саміті попри те, що Палата представників Конгресу США досі не обрала спікера. Про участь США у саміті повідомила перша заступниця голови МЗС Еміне Джапарова.

Зазначимо, що минулого тижня участь США ще не була підтверджена.

Основні теми, резолюція та виступ Зеленського

Основними темами Другого парламентського саміту Кримської платформи стануть війна в Україні, Крим, глобальна архітектура безпеки.

Очікується, що з відеозверненням виступить президент України Володимир Зеленський. Його промова запланована після того, як саміт відкриють голови обох палат чеського парламенту - Палати представників і Сенату, - а також голова Верховної ради України.

Як анонсувала спікерка Палати представників Маркета Пекарова Адамова, під час засідання буде ухвалено резолюцію, яка "однозначно засудить російську агресію щодо України та окупацію Криму".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.