ua en ru

У США відповіли на повідомлення про передачу Ізраїлю снарядів, які обіцяли Україні

У США відповіли на повідомлення про передачу Ізраїлю снарядів, які обіцяли Україні Фото: речник Міністерства оборони США Патрік Райдер (defense.gov)

155-мілімітрові артилерійські снаряди, які Сполучені Штати Америки передають ізраїльській армії, беруться із запасів військового резерву в Ізраїлі. Раніше у пресі повідомляли, що ці боєприпаси були обіцяні Україні.

Про це передає РБК-Україна з посиланням на заяви представника Пентагону генерала Патріка Райдера та представника Державного департаменту США Метью Міллера на брифінгах.

У Міноборони Штатів уточнили у спілкуванні з журналістами, що було надано Ізраїлю за контрактами прямого комерційного продажу.

"Сюди входять бомби малого діаметра, боєприпаси та хвостові комплекти JDAM", - розповів речник Пентагону.

Також він прокоментував нещодавні публікації, зокрема у The New York Times, про те, що Штати могли перенаправити передачу 155-мм снарядів Ізраїлю замість України.

"Що стосується 155-мм боєприпасів, то те, що сталося перед терористичною атакою ХАМАС 7 жовтня, полягає в тому, що близько 155-мм боєприпасів було вилучено із запасів військового резерву в Ізраїлі для поповнення запасів США в Європі. Більшість цього було перенаправлено та надано для використання Армією оборони Ізраїлю", - заявив генерал Райдер.

На чутки про те, що частину озброєнь, яка від початку планувалася для відправки в Україну, зараз може бути передана Ізраїлю, відреагували і в Держдепі.

Американський чиновник зазначив, що не може говорити про окремі системи озброєння доти, доки Штати не оголосять про надання Ізраїлю пакету допомоги в результаті запиту "і звичайно ж, із конкретними пакетами скорочення, які ми надамо Україні в майбутньому".

"Я скажу, що як загальний принцип існує дуже невеликий збіг між тим, що просив Ізраїль, і тим, що йому потрібно, та тим, що просила Україна, і тим, що їй потрібно", - розповів Міллер.

Він додав, що тією мірою, якою є "якийсь збіг", американська сторона "працюватиме щосили, щоб переконатися, що ми можемо надати обом країнам те, що їм потрібно для захисту".

"Але, як ясно дав зрозуміти президент (президент США Джо Байден, - Ред.) минулого тижня, це також означає, що нам потрібно, щоб Конгрес вжив заходів щодо вжиття додаткового запиту, який ми направили", - заявив представник Держдепу.

Що цьому передувало

Нагадаємо, 22 жовтня американське видання The New York Times повідомляло, що Штати передадуть Ізраїлю десятки тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів, які обіцяли Україні в рамках оборонної допомоги.

Також західні журналісти зазначали, що Україні та Ізраїлю можуть знадобитися від США, окрім артилерійських боєприпасів, ще бомби із системою GPS-навігації та переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger.

Допомога США для України та Ізраїлю

Нагадаємо, 20 жовтня президент США Джо Байден запросив у Конгресу додаткову фінансову допомогу для України та Ізраїлю. Білий дім потребує 105 млрд доларів.

Напередодні президент Штатів під час звернення до американців пояснив, чому США мають підтримувати Україну та Ізраїль.

Додамо, раніше представник Пентагону генерал Патрік Райдер розповів про те, яка військова допомога потрібна Україні та Ізраїлю.