ua en ru

Спецпредставник Китаю обговорив "мирний план" щодо України у Франції

Спецпредставник Китаю обговорив "мирний план" щодо України у Франції Фото: Лі Хуей (china-embassy.org)

Спецпредставник Китаю Лі Хуей відвідав Францію. У Парижі він обговорив так званий "мирний план" Китаю щодо війни в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Global Times.

Лі Хуей у Парижі зустрівся з генеральним директором з питань політики та безпеки МЗС Франції Фредеріком Мондолоні. Спецпредставник заявив, що Пекін на основі свого "мирного плану" готовий зміцнювати діалог зі сторонами для врегулювання "кризи в Україні".

За словами китайського дипломата, протягом останнього часу "досягнуто консенсусу і закладено основу" для такого врегулювання. Також спецпредставника зазначив, що між Китаєм та Францією є "багато консенсусів щодо українського питання".

При цьому французький дипломат заявив, що Франція та Китай як постійні члени Ради Безпеки ООН повинні зміцнювати діалог, зокрема у питанні України.

"Французька сторона надає великого значення візиту спецпредставника Лі Хуея та очікує, що Китай продовжить відігравати конструктивну роль у припиненні вогню та війни", - заявив Мондолоні.

Що цьому передувало

Китай від початку повномасштабного вторгнення РФ не засудив російську агресію, але й офіційно не підтримав Кремль. При цьому Пекін посилив економічну співпрацю з Росією.

Китай заявив про намір виступи миротворцем та оприлюднив так званий "мирний план". Проте в Україні, Європі та США розкритикували "мирні ініціативи" Пекіна, нагадавши про зв'язки з РФ. Натомість Китай відправив свого спецпредставника до України, щоб обговорити врегулювання війни. Дипломат відвідав не лише Київ, але й Польщу та Францію, а потім поїде до Москви.

Водночас Франція вважає, що Китай може виступити посередником між Україною та Росією. Президент Франції Еммануель Макрон закликав китайського лідера Сі Цзіньпіна вплинути на Росію.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.