ua en ru

Скандал продовжується: до Лаври знову не пускають комісію Мінкульту (фото, відео)

Скандал продовжується: до Лаври знову не пускають комісію Мінкульту (фото, відео) Фото: УПЦ МП продовжує блокувати роботу комісії на території Лаври (Віталій Носач, РБК-Україна)

Скандал навколо Києво-Печерської Лаври продовжується. Представники УПЦ МП та їх прибічники не звільняють територію заповідника та другий день не пускають комісію Мінкульту, яка мала б там проводити інвентаризацію майна.

Що сьогодні відбувається на території Лари - читайте в матеріалі РБК-Україна.

Оновлено 12:20. Біля Лаври не обійшлося й без штовханини і сутичок

Противники УПЦ МП прийшли з протестом до представників Московського патріархату та їх прибічників. Вони вигукували "Слава Україні" та підняли плакат з написом "Геть русню з Лаври".

Натомість священники обливали їх водою, що не сподобалося активістам. Конфлікт мало не переріс у серйозну сутичку, але поліція втрутилася і завадила конфлікту.

Фото: біля Лаври сталися невеликі сутички (Віталій Носач, РБК-Україна)

Оновлено 10:40. Комісія Мінкульту прийшла до Лаври, але її знову не пустили.

Як стало відомо представники комісії прийшли, як і 30 березня, до 111 корпусу Лаври, але, але представники УПЦ МП та віряни знову не пустили їх усередину будівлі. Цим робота комісії на сьогодні завершилась.

____

Зранку на території Києво-Печерської лаври вже знову зібралося чимало вірян. Священнослужителі Московського патріархату заявляють, що йти нікуди не збираються та проводитимуть молитви як вранці, так і ввечері.

Служителі УПЦ МП заблокували входи до одного з храмів разом із своїми прихильниками. Після спроб протиснутися вперед на території Лаври виникла невеличка "потасовка".

Станом на 10:14, на території Лаври комісії Мінкульту не було. Були помічені люди, які не представились, спробували протиснутися в храм. Але віряни і їх не пустили, тож невідомі покинули територію.

Фото: УПЦ МП продовжує блокувати роботу комісії на території Лаври (Віталій Носач, РБК-Україна)

Нагадаємо, що 29 березня Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір про оренду з УПЦ МП.

Після чого представники Московського патріархату мали б покинути територію Лари, але цього не зробили.

Додамо, що УПЦ МП намагалися оскаржити рішення влади та подали позов до Господарського суду. Але судді його відхилили.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн та персональні дані редакції. Єдиний домен РБК-Україна - www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: sb@rbc.ua.