ua en ru

У Швеції знайшли родовище мінералів, важливих для відновлюваної енергетики

У Швеції знайшли родовище мінералів, важливих для відновлюваної енергетики Фото: у Швеції знайшли велике родовище рідкісноземельних мінералів (GettyImage)

Шведська державна гірничодобувна компанія LKAB повідомила про виявлення понад мільйона тонн рідкісноземельних оксидів у районі міста Кіруна - найбільшому відомому родовищі в Європі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Це гарна новина не тільки для LKAB, регіону та шведського народу, а й для Європи та клімату. Це може стати значною допомогою для виробництва критично важливої сировини, абсолютно необхідної для забезпечення екологічного переходу", - заявив генеральний директор LKAB Ян Мостром.

Зазначається, що рідкісноземельні мінерали необхідні для багатьох високотехнологічних виробничих процесів і застосовуються в електромобілях, вітряних турбінах, портативній електроніці, мікрофонах і динаміках.

Reuters додає, що рідкісноземельні метали наразі не видобуваються в Європі, тому континент залежить від імпорту з інших країн. Водночас прогнозується, що попит на них зросте через нарощування виробництва електромобілів та відновлювану енергію.

У компанії LKAB заявили, що планують подати заявку на отримання концесії на видобуток у 2023 році, але пройде мінімум 10-15 років, перш ніж буде можливим видобуток і відвантаження мінералів на ринок.