ua en ru

Шуляк: ОСББ отримали законодавчу можливість спростити управління багатоквартирними будинками

Шуляк: ОСББ отримали законодавчу можливість спростити управління багатоквартирними будинками Фото: голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк (facebook.com/el.shuliak)
Автор: Юлія Бойко

В умовах воєнного стану, коли більшість співвласників будинків виїхали зі своїх помешкань, провести загальні збори ОСББ в окремих випадках було складно, а інколи неможливо. Тому назріла необхідність спрощення процедури управління багатоквартирними будинками.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця політичної партії "Слуга народу" Олену Шуляк, коментуючи ухвалення у другому читанні законопроекту №7029.

За її словами, відповідно до ухваленого законопроєкту, ОСББ зможуть працювати з використанням дистанційного голосування, електронних підписів та електронної пошти, що пришвидшить процедуру скликання зборів співвласників будинків та ухвалення важливих рішень, які серед іншого стосуються і відбудови.

"За даними УВКБ ООН, понад 8 млн українців перебувають за кордоном, більш як 5 млн – внутрішньо переміщені особи по території України. Не всі вони фізично можуть брати участь у зборах ОСББ і ухвалювати рішення, які стосуються відбудови та відновлення. Тому можливість застосування різні електронні механізми, передбачені в законопроєкті, дозволять більш швидко реагувати та ухвалювати рішення, пов’язані з відбудовою", - зазначила вона.

Шуляк також наголосила, що громадяни зможуть передати функцію з будівництва чи капітального та поточного ремонтів об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, або компаніям, які управляють будинками.

"Раніше кількість голосів, необхідних для прийняття рішення зборами співвласників багатоквартирного будинку були невиправдано завищені та ускладнювали прийняття рішень. Відповідно до законопроєкту №7029, рішення про внески, капітальні чи поточні ремонти, участь у державних та місцевих програмах будуть ухвалюватися 50% співвласників багатоквартирних будинків, що суттєво пришвидшить процес відбудови", - резюмувала Шуляк.