ua en ru

Шольц: світ має збільшувати тиск на Путіна, щоб той забув про свої імперські амбіції

Шольц: світ має збільшувати тиск на Путіна, щоб той забув про свої імперські амбіції Фото: канцлер Німеччини Олаф Шольц (Getty Images)

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що світ має чинити більший тиск на російського диктатора Володимира Путіна, щоб той припинив війну в Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на його звернення під час "діалогу з громадянами" в Гамбурзі 2 жовтня.

"Я зроблю все для того, щоби ми значно посилили тиск, і російський президент зрештою зрозумів, що він не може просто сказати: «я буду продовжувати поки не досягну своєї цілі, незважаючи на те, скільки це коштуватиме життів, у тому числі, власних солдатів", - сказав Шольц.

За його словами, необхідно зробити все можливе, щоби війна завершилася, а Україна змогла захистити при цьому свою цілісність і незалежність.

Він також позитивно оцінив переговори на рівні політичних радників - спочатку в Копенгагені, потім у Джиді, у яких взяли участь також представники Китаю, ПАР і Бразилії.

"Це поки ще не обіцянка рішення. У цій ситуації важко сказати, що ми маємо надію, але це, я вважаю, шлях", - сказав глава уряду.

На думку Шольца, Путін із радістю взяв би мапу Європи, перо, намалював би лінію і сказав: "це - ваше, це - наше", - і був би задоволений тоді, адже так він собі уявляє світ.

"Але я підкреслюю: так не може бути правильним, коли великий сильний сусід каже, що йому потрібна частина твоєї території. Суть конфлікту в тому, що йдеться насправді про завоювання країни, ні про що інше", - сказав Шольц, додавши, що партнери намагалися цього уникнути.

Він зазначив, що в Україні наразі неймовірно багато руйнувань, скрізь міни, неймовірно багато людей загинуло, економіка зруйнована.

"Але його (Путіна) все це не цікавить, адже десь у підручниках історії згодом має бути написано: він зробив свою державу великою", - сказав Шольц.

Військова допомога від Німеччини

Німеччина є одним із лідерів серед країн-союзників України в плані постачання озброєнь. Так, Берлін надав декілька видів артилерії, танки Leopard старішої і нової модифікації, системи ППО IRIS-T і Patriot, боєприпаси, автомобілі, дрони та інші види озброєння.

У пакеті допомоги від 17 серпня Німеччина передала Україні дві пускові установки зенітно-ракетного комплексу ближнього радіуса дії IRIS-T.

Пізніше стало відомо, що до нового пакету допомоги увійдуть дві сотні броньованих машин MRAP, а також боєприпаси для мінометів і артилерії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.