Без шкоди для шлунка: 5 продуктів, які легко перетравлюються
Названо продукти, які найлегше перетравлюються (фото: Freepik)
Деякі продукти найшвидше та найлегше засвоюються організмом. Вони ідеально підходять для тих, хто стежить за травленням або відновлюється після хвороби.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health.
Вироби з білого борошна
За даними Національного інституту охорони здоров'я США, клітковина - це неперетравлюваний вуглевод, який проходить через травний тракт, не розщеплюючись.
Продукти з високим вмістом клітковини, такі як цільнозернові, можуть збільшити кількість неперетравленої їжі, що рухається через шлунково-кишковий тракт і прискорити моторику кишечника. Вони будуть шкідливими, якщо у вас виникають такі симптоми, як здуття живота та діарея.
Продукти з рафінованого зерна, такі як білий рис, білий хліб та паста, не мають клітковини. Вибір цих продуктів з низьким вмістом клітковини може дати кишечнику перерву, коли ви відчуваєте дискомфорт у травленні.
Консервовані або тушковані фрукти
Американське онкологічне товариство повідомляє, що деякі свіжі фрукти багаті на клітковину і тому їх важче перетравлювати. Основна частина харчових волокон у фруктах міститься в їхній шкірці та насінні.
За даними Центру контролю та профілактики захворювань, малина є одним з фруктів з високим вмістом клітковини завдяки своєму великому насінню.
Якщо у вас виникає нудота або діарея, то варто вибирати фрукти з низьким вмістом клітковини, такі як стиглі банани або диня. Зняття шкірки з яблук та груші також корисне, коли у вас є проблеми з травленням.
Термічно оброблені овочі
На сайті Medline Plus йдеться, що сирі овочі важче перетравлюються порівняно з вареними. Коли овочі готують, стінки їхніх рослинних клітин стають м’якшими, а їхні складові, такі як крохмаль, стають легше доступними для травних ферментів в організмі. Тому вони менше шкодять травній системі.
До легкозасвоюваних овочів належать:
- кабачки та гарбузи (без насіння)
- шпинат
- картопля (без шкірки)
- зелена квасоля
- буряк
- морква
Білки
Тваринні білки не містять клітковини, тому їх може бути важко перетравлювати, якщо вони містять багато жиру.
Обирайте ніжні, легко пережовувані білки, які містять низьку або помірну кількість харчових жирів. Наприклад, яєчню-бовтанку та нежирне м’ясо.
Рослинні білки, такі як горіхове масло та тофу-скрембл, також є поживними варіантами, які зазвичай переносяться.
Обирайте знежирені молочні продукти, якщо у вас порушене травлення. Вони, як правило, легше засвоюються.
Супи, смузі та пюре
У таких стравах продукти вже механічно подрібнені, тому травна система витрачає менше енергії на їх розщеплення. Наприклад, овочеве пюре або смузі дозволяють швидше засвоювати вітаміни та мінерали.
Супи та пюре містять більше води, що полегшує роботу шлунку та кишечника. За інформацією Центру контролю та профілактики захворювань, це особливо корисно людям із проблемами з травлення.
Подрібнення кісточок ягід у блендері не зменшить вміст клітковини в них, але може допомогти запустити процес механічного травлення, який зазвичай починається у роті.
Які продукти найважче перетравлюються
Національний інститут діабету та захворювань травної системи та нирок до важкоперетравлюваних продуктів відніс:
- овочі з високим вмістом клітковини або сирі овочі, такі як сира броколі, цвітна капуста, часник та цибуля
- продукти з жорсткими волокнами або товстими стеблами, шкіркою та насінням, такі як спаржа та гранати
- бобові - квасоля, нут та сочевиця
- цілі горіхи та насіння
- попкорн
- кислі продукти
- гостра їжа
- алкоголь
- кофеїновмісні напої - кава та чорний чай
- смажені страви
- перероблене м'ясо - ковбаси та хот-доги
- сушене та в'ялене м'ясо
- сухофрукти
- штучні підсолоджувачі
Вас може зацікавити:
- Топ-6 найкорисніших соків для здоров'я
- 4 продукти, якими можна замінити вершкове масло у будь-якій страві
- Головна ознака, що борошно зіпсувалось і може нашкодити організму
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.