ua en ru

На що можуть вирости ціни через підрив Каховської ГЕС: відповідь НБУ

На що можуть вирости ціни через підрив Каховської ГЕС: відповідь НБУ Фото: в НБУ розповіли, на що можуть вирасти ціни через підрив ГЕС (Віталій Носач, РБК-Україна)

Через зниження рівня води внаслідок підриву Каховської ГЕС частина земель, передусім у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, опинилися під ризиком посухи. Але на врожай зернових це не матиме значного впливу.

Про це повідомляє Нацбанк у відповідь на запит РБК-Україна.

В НБУ пояснюють, що на територіях, які знаходяться під ризиком осушення, переважно вирощують озиму пшеницю, яка на поточному етапі вегетації практично не залежить від зволоження. Окрім цього, площі посівів у Херсонській та Запорізькій областях, ймовірно, суттєво знизилися через окупацію та близькість до лінії фронту.

За оцінкою НБУ, зміна природних умов скоріше матиме більший вплив у наступні роки, бо цьогоріч ще вистачатиме запасу вологи в ґрунті, що підтримує врожайність.

Проте руйнування Каховської ГЕС, як відмітили в Нацбанку, підвищує ризики посухи, а це може викликати зменшення врожайності соняшника, овочів та деяких фруктів, які вирощуються у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

"Зниження пропозиції може призвести до тимчасового підвищення цін на овочі, зокрема помідори, баклажани, кабачки, перець. Однак, цей ефект з часом нівелюється через налагодження постачання з інших областей, а також завдяки імпорту, зокрема з Туреччини", - пояснюють в НБУ.

Крім того, труднощі з постачанням води можуть призвести до зростання виробничих витрат та скорочення виробництва деякими підприємствами харчової промисловості. В НБУ вважають, що заміщення товарами з інших областей може зумовити зростання цін через витрати на логістику.

До того ж, через зниження водопостачання та забруднення води в постраждалих регіонах може зрости попит на питну бутильовану воду та харчі тривалого зберігання.

"Утім, враховуючи локальний характер, це матиме незначний вплив на загальноукраїнську інфляцію", - вважає НБУ.

Підрив Каховської ГЕС

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС призвів до екологічної катастрофи. Через руйнування дамби Каховського водосховища затопило десятки населених пунктів. Під водою опинилося 30% природно-заповідного фонду Херсонської області.

Дії росіян призвели до масового мору риби та знищення рідкісних видів тварин. За підрахунками Кабінеті міністрів, окупанти завдали довкіллю збитків на 55 млрд гривень.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.