ua en ru

Що буде, якщо щодня їсти один і той самий сніданок: про це варто знати усім

Що буде, якщо щодня їсти один і той самий сніданок: про це варто знати усім Чи можна щодня їсти один і той самий сніданок (фото: Freepik)

Щоденний однаковий сніданок може давати стабільність і економити час, але й може мати певну шкоду для здоров’я. Як переконатися, що сніданок корисний та поживний - читайте в матеріалі нижче.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real simple.

Переваги вживання одного й того ж сніданку

Зменшується втома від прийняття рішень

Прийняття рішень неминуче спалює розумову енергію, тому однаковий сніданок може позбавити одного невеликого, але постійного вибору. Люди приймають тисячі рішень щодня, і багато з них обертаються навколо їжі.

Втома від прийняття рішень може здаватися незначною проблемою, але кожен вибір їжі може послабити розумову витривалість.

Спрощується розпорядок дня

Багато людей снідають, обідають і перекушують однаково, тому що вони помічають, що це спрощує їхнє життя. До того ж купівля продуктів стає простішою.

Регулярне вживання одних і тих самих продуктів також може скоротити час приготування їжі та прибирання.

Чим шкідливо їсти одне і теж

Існує два потенційних недоліки щоденного сніданку, які можуть спричинити проблеми. Якщо сніданок щодня однаковий, то ви можете відчувати менше задоволення від вибору їжі.

З часом це приглушене відчуття задоволення може зробити навіть найздоровіший сніданок обмежувальним, а не підтримуючим.

Друге більше пов’язане з тим, що ви їсте. Зокрема, ви можете не отримувати необхідних поживних речовин. У цьому випадку чергування лише кількох інгредієнтів щотижня може допомогти запобігти цьому.

Як переконатися, що сніданок корисний

Щоб оцінити, наскільки сніданок корисний, зручно перевірити його за кількома чіткими критеріями.

Баланс макронутрієнтів

Сюди відносяться:

  • білки: яйця, риба, кисломолочні, бобові - дають ситість
  • складні вуглеводи: цільнозерновий хліб, вівсянка, гречка - стабільна енергія
  • корисні жири: горіхи, авокадо, насіння, оливкова олія

Кількість клітковини

Овочі, фрукти, ягоди, висівки або цільні крупи допомагають стабілізувати рівень цукру та покращують травлення.

Мінімум доданого цукру

Йогурти з наповнювачами, готові пластівці, солодка випічка - часта причина різких "стрибків" глюкози й швидкого голоду.

Відповідність порції

Сніданок має давати енергію на 2-3 години без відчуття тяжкості. Перевтома після їжі - ознака надмірної кількості швидких вуглеводів або великих порцій.

Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.