ua en ru

"Шахтар" зібрався звільнити Йовічевіча: інсайдери наввипередки закручують інтригу

"Шахтар" зібрався звільнити Йовічевіча: інсайдери наввипередки закручують інтригу Фото: Патрік ван Леувен прийме естафету від Ігора Йовічевіча? (facebook.com/fcshakhtar)

Чемпіонський титул української Прем'єр-ліги та 1/8 фіналу Ліги Європи не гарантували Ігору Йовічевічу збереження посади головного тренера донецького "Шахтаря".

Коротко про ситуацію, що склалася навколо тренерського штабу "гірників" – у підбірці РБК-Україна.

Напередодні ввечері з'явилося перше повідомлення про ймовірне звільнення хорватського фахівця з посади керманича вітчизняного гранда. За інформацією, "ТаТоТаке", припинити співпрацю з балканцем особисто вирішив президент клубу Рінат Ахметов.

Функціонер нібито вже отримав список претендентів на посаду, що невдовзі стане вакантною. Відоме й прізвище одного з кандидатів – головний тренер "Зорі" Патрік ван Леувен, із яким луганці ледь не пробилися в кваліфікацію Ліги чемпіонів. Нідерландський фахівець фінішував із "бронзою" УПЛ.

Для "Шахтаря" ван Леувен – не чужа людина. У 2006-2013 рр. він працював у структурі "гірників" главою молодіжного департаменту. Тренувати ж нідерландський фахівець почав у 2020-му, коли взяв під опіку "Маккабі" з Тель-Авіва. Конкуруватиме з ван Леувеном за призначення низка європейців.

"Шахтар" зібрався звільнити Йовічевіча: інсайдери наввипередки закручують інтригу

Фото: Патрік ван Леувен на чолі "Маккабі" (shakhtar.com)

Вранці несподіване рішення власника "Шахтаря" з власних джерел підтвердив ще один інсайдер – Роман Бебех. За даними Telegram-каналу "БОМБАРДИР", керівництво "гірників" розглядає двох претендентів. Перший – "підсвічений" раніше ван Леувен. Натомість другий – "Один тренер дуже знайомий "Шахтарю" з Європи".

Очевидним варіантом виглядають кандидатури колишніх тренерів вітчизняного гранда, які працевлаштувалися в Старому світі. Роберто Де Дзербі навряд покине "Брайтон" після дебютного виходу "чайок" у єврокубки, тож варто звернути увагу на інших. Невіо Скала та Бернд Шустер давно зав'язали з тренерською діяльністю.

Отже, залишаються португальці Паулу Фонсека та Луїш Каштру. Проте, останій зараз працює в Новому світі. Він тренує бразильський "Ботафого". А ось Фонсека видав непереконливий сезон у Лізі 1 з "Ліллем" – лише 5-те місце для амбійційних "догів" і путівка до кваліфікації Ліги конференцій. А ще й друга дружина тренера – українка...

"Шахтар" зібрався звільнити Йовічевіча: інсайдери наввипередки закручують інтригу

Фото: Паулу Фонсека та Луїш Каштру працювали з "Шахтарем" до повномасштабної війни (shakhtar.com)

Натомість "Футбол TIME" трохи розвинули історію з можливим призначенням ван Леувена. Якщо повернення нідерландця в "Шахтар" відбудеться, то одним із його асистентів стане Оскар Ратулутра – багаторічний тренер юнацьких і молодіжних команд "гірників". Натомість екс-форвард Олексій Бєлік очолить "Шахтар" U-19.

Згодом новий інсайд надійшов від "ТаТоТаке". Керівництво "гірників" прагне запросити на посаду керманича команди головного тренера "Фейєнорда" Арне Слота. Саме від роттердамців "Шахтар" зазнав фіаско в Лізі Європи (1:1, 1:7). Він відмовив "Тоттенхему", оскільки хотів мати контроль над усіма процесами.

Екс-журналіст телеканалів "Футбол 1/2/3" Ігор Бурбас через Telegram-канал додав ще двох претендентів на посаду коуча "гірників". Обидва фахівці з Італії – нині безробітний Дженнаро Гаттузо та керманич "Фіорентини" Вінченцо Італьяно. У сезоні 2022/23 останній вивів "фіалок" до фіналів Кубка Італії та Ліги конференцій.

"Шахтар" зібрався звільнити Йовічевіча: інсайдери наввипередки закручують інтригу

Фото: Вінченцо Італьяно та Дженнаро Гаттузо перетиналися в Серії А (calcionapoli24.it)

Замість резюме

Хто б не став новим керманичем "Шахтаря", звільнення Йовічевіча стане суперечливим. Звісно, "гірники" не зуміли зняти запитання щодо переможця Прем'єр-ліги заздалегідь, але відмінно розібралися зі всіма прямими конкурентами на фініші першості. До того ж, перед стартом воєнного сезону більшість оглядачів називала фаворитом "Динамо", яке взагалі завершило чемпіонат на четвертій сходинці.

Тож ван Леувен, Фонсека чи хтось інший можуть порадіти з нового кар'єрного виклику, але недовго. Історія з Йовічевічем яскраво продемонструвала, що навіть хороші на папері результати на внутрішній та європейській аренах не гарантують бодай відпрацювання контракту з "гірниками" повністю...