ua en ru

Саудівська Аравія та Туреччина таємно співпрацюють для повернення українських дітей із РФ, - FT

Саудівська Аравія та Туреччина таємно співпрацюють для повернення українських дітей із РФ, - FT Фото: Саудівська Аравія та Туреччина хочуть повернути українських дітей з РФ (GettyImagеs)

Саудівська Аравія та Туреччина як посередники хочуть домовитися про репатріацію українських дітей, які були депортовані до Росії та утримуються там у дитячих будинках чи їх віддали російським сім'ям.

Як повідомляє РБК-Україна, про це пише Financial Times.

За даними видання відповідальні особи в Києві та Москві складають відповідні списки. До них входять тисячі дітей, які було примусово вивезено росіянами з України від початку повномасштабного вторгнення.

"Надзвичайно чутливі переговори, які тривають вже кілька місяців, вказують на те, що треті сторони все ще шукають шляхи досягнення компромісів між Україною та Росією в надії, що вони можуть стати каналами для потенційних мирних переговорів, спрямованих на припинення війни", - пише FT.

Окрім цього видання пише, що у перемовинах бере участь і російський олігарх Роман Абрамович.

Також відомо, що питання щодо депортованих українських дітей на зустрічі з посадовцями кількох країн G20 було порушено Саудівською Аравією. Окрім цього співрозмовник газети говорить, що дане питання дуже чутливе і "ніхто нікому не довіряє". Саме тому між Москвою та Києвом потрібен незалежний посередник, який матиме дані з обох сторін.

За словами уповноваженої президента України з прав дитини Дар’ї Герасимчук, прямої комунікації з Москвою щодо цього немає і "жодних переговорів у цьому напрямку не може бути, тому що це не питання обміну військовополоненими, це цивільні особи, це діти".

Депортація українських дітей

Як відзначила перша леді України Олена Зеленська, згідно з даними соціальних служб, Російська Федерація незаконно депортувала з України 19,5 тисяч дітей. Зокрема країна-окупант стверджує про ще більші цифри.

Варто нагадати й про те, що саме через справу про депортацію дітей Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Нещодавно Україна висунула перші звинувачення у депортації дітей-сиріт російському політику та двом підозрюваним українським колаборантам.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.