ua en ru

Саудівська Аравія планує провести мирні переговори щодо України без участі РФ, - WSJ

Саудівська Аравія планує провести мирні переговори щодо України без участі РФ, - WSJ Фото: принц Саудівської Аравії Мохамед Бін Салман (flickr.com/neadhmokratia)

Саудівська Аравія планує провести переговори щодо війни в Україні. При цьому в них не братиме участі Росія.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal.

Переговори відбудуться між західними країнами, Україною та ключовими країнами, що розвиваються, включно з Індією та Бразилією.

Дипломати, які беруть участь в обговоренні, повідомили виданню, що переговори щодо України відбудуться 5 і 6 серпня в Джидді. Туди прибудуть високопоставлені чиновники з 30 країн.

"Це відбувається на тлі зростаючої боротьби між Кремлем і західними прихильниками України за підтримку великих країн, що розвиваються, багато з яких займають нейтральну позицію щодо війни в Україні", - йдеться в матеріалі.

Видання повідомляє, що Україна і західні офіційні особи сподіваються, що кульмінацією цих зусиль стане мирний саміт наприкінці цього року.

Очікується, що на саміті буде підписано документ із загальними принципами розв'язання війни в Україні, які потім дадуть старт майбутнім мирним переговорам із Росією.

На саміті цього року не братиме участі Росія, яка уникає будь-яких серйозних розмов про мир і дотримується максималістських вимог будь-якого врегулювання війни.

Переговори з Росією

Минулого року президент України Володимир Зеленський ухвалив рішення, схвалене Радою національної безпеки і оборони, що забороняє будь-які переговори з Путіним.

Секретар РНБО Олексій Данилов зазначав, що двері для діалогу з Росією наразі зачинені. Він нагадав про прості умови, які Україна ставить для завершення конфлікту.

При цьому Зеленський припустив, що російський диктатор захоче переговорів, коли ЗСУ дійдуть до Криму.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.