ua en ru

Рятує мільйони людей від голоду. У Кулеби відповіли на шантаж Путіна щодо "зернової угоди"

Рятує мільйони людей від голоду. У Кулеби відповіли на шантаж Путіна щодо "зернової угоди" Фото: речник МЗС України Олег Ніколенко (Віталій Носач, РБК-Україна)

РФ не полишає спроб підірвати Чорноморську зернову ініціативу, а озвучена російським диктатором Володимиром Путіним статистика щодо питань експорту продовольства не відповідає дійсності.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву речника МЗС України Олега Ніколенка.

"Росія не полишає спроб підірвати Чорноморську зернову ініціативу", - йдеться у заяві.

Ніколенко зауважив, що з 1 серпня 2022 року Україна експортувала через зерновий коридор 25,1 млн тонн сільськогосподарської продукції до 45 країн світу:

  • Африка - 2,9 млн тонн (11,6%);
  • Азія - 12,1 млн тонн (48,2%);
  • Європа - 10,1 млн тонн (40,2%).

"Росії також добре відомо, що частина закуплених "ситими країнами" Європи українських зернових відправляється як гуманітарний реекспорт до Африки та Азії. Тому реальна статистика експорту на Африканський континент навіть вища, ніж 11,6%. Вже не кажучи про те, що майже 50% продукції йде на підтримку азійських країн", - пояснив речник МЗС.

Він додав, що Чорноморська зернова ініціатива довела свою ефективність, світові ціни на продовольство стабілізувалися, а "зерновий коридор" рятує мільйони людей у світі від недоїдання та голоду. Ніколенко заявив, що міжнародна спільнота, насамперед країни Африки та Азії, не мають дозволити РФ використовувати продовольство як зброю. Україна продовжить сумлінно дотримуватися своїх зобов’язань як одного із гарантів глобальної продовольчої безпеки.