ua en ru

У російській в'язниці помер український політв'язень Ширінг

У російській в'язниці помер український політв'язень Ширінг Фото: у російській в'язниці помер незаконно засуджений українець Костянтин Ширінг (Віталій Носач, РБК-Україна)

Українець Костянтин Ширінг, якого незаконно звинуватили у "шпигунстві", помер у російській в'язниці. Він страждав від хвороби серця.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Кримську правозахисну групу.

Ширінг помер у колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області Росії. За даними КПГ, політв'язень потребував операції на серці. Проте росіяни так і не надали йому необхідну медичну допомогу.

Офіційного підтвердження про смерть Ширінга у російській колонії не надали. Формально там проводиться слідство.

Варто зазначити, що 15 квітня 2020 року російська ФСБ затримала українця Костянтина Ширінга та "російську військову, підозрювану у видачі державної таємниці" Тетяну Кузьменко. Їх звинуватили у "шпигунстві".

У жовтні 2021 року так званий "Верховний суд Криму" засудив Ширінга до 12 років суворого режиму. У червні 2022 року його доправили до колонії в Оренбурзькій області Росії.

Ширінг страждав на серцево-судинні захворювання. Він кілька разів звертався з заявою про медичну допомогу до адміністрації СІЗО, а після прибуття до оренбурзької колонії повідомив, що його стан значно погіршився.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що колишній політв'язень Геннадій Афанасьєв загинув на фронті.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.