ua en ru

Росіянам перед відправкою на фронт видають пам'ятку: головні тези пропагандистів

Росіянам перед відправкою на фронт видають пам'ятку: головні тези пропагандистів Фото: російським окупантам видають пам'ятку перед відправкою до України (Getty Images)

Російським солдатам перед відправкою на війну проти України видають спеціальну пам'ятку. Листівка містить пропагандистські наративи та заклики воювати до останнього.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Медузу".

Пам'ятку випустив Західний військовий округ, її видають лише тим солдатам, які вирушають до України. На першій сторінці листівки зображено мапу України, проте без Криму, а інші окуповані території позначені червоним.

Росіянам перед відправкою на фронт видають пам'ятку: головні тези пропагандистів

Фото: російським окупантам видають пам'ятку перед відправкою до України (meduza.io)

Більшість документа присвячена ідеологічному обґрунтуванню війни. Традиційно для пропагандистів у пам'ятці згадали Захід, який хоче "поневолити підкорені країни та народи", а його ідеали "повністю суперечать цінностям російської самобутньої цивілізації".

При цьому пропагандисти написали, що Україна є "клаптевою ковдрою з регіонів з різною історією".

"Україна цілком і повністю була створена Росією, точніше, більшовицькою, комуністичною Росією. Цей процес розпочався практично відразу після революції 1917 року, причому Ленін та його соратники робили це вельми грубим щодо самої Росії способом", - написали росіяни.

Ні кроку назад!

За даними видання, брошуру було надруковано приблизно в середині осені 2022 року, коли українські захисники звільнили Харківську область та просувалися Херсонською. У пам'ятці пропагандисти називають "ганебною" здачу територій.

При цьому автори листівки запропонували "конкретні кроки щодо виправлення ситуації на фронті", а саме "повернення до сталінських методів ведення війни".

Пропагандисти процитували сталінський наказ № 227, більш відомий як "Ні кроку назад!". Цим наказом диктатор наказував "винищувати панікерів і боягузів" на місці, вводив загороджувальні загони та штрафні частини, куди відправляли дезертирів.